Nicolas Maeterlinck

Mijn slaagkans aan de universiteit? Er is een nieuwe tool om die te berekenen

De Universiteit Hasselt heeft een nieuw instrument uitgewerkt om de slaagkansen van jongeren aan de universiteit te voorspellen, zo meldt het studentenblad VETO. Het systeem is zelfs een betere voorspeller dan de huidige ijkingstoetsen die al voor de ingenieurs worden georganiseerd. Hoe werkt dit nieuwe systeem?  

De onderzoekers in Hasselt hebben in de databank van het hoger onderwijs de slaagcijfers van duizenden studenten van de afgelopen vijf jaar bestudeerd. Daarbij hebben ze telkens ook de vooropleiding van de studenten bekeken.

Op basis daarvan hebben ze een zogenaamde fit-parameter uitgewerkt.  Bijvoorbeeld als een leerling in de twee laatste jaren van  het secundair onderwijs Latijn-wetenschappen heeft gevolgd en daarna aan de universiteit wiskunde gaat studeren, wat zijn dan zijn slaagkansen, uitgedrukt op een schaal van 0 tot 10. En dat cijfer combineren ze dan met het puntengemiddelde van de jongere in het laatste jaar van het middelbaar.

Is wetenschappelijk bewezen dat dit je slaagkansen beter voorspelt?

Ja, de Universiteit Hasselt testte de nieuwe tool uit samen met 35 middelbare scholen uit de regio. Twee jaar werden hun laatstejaars gevolgd bij hun overstap naar de Universiteit Hasselt en de KULeuven.

Er werd gekeken of de jongeren die volgens de tool een grote kans hadden om te slagen in hun eerste jaar aan de universiteit, ook effectief met succes hun jaar hebben afgerond. Ook hier werd de correlatie op een schaal van 0 tot 1 gezet. En dan blijkt dat de nieuwe tool een hogere voorspelbaarheid heeft ( 0,7) dan de bestaande ijkingsproeven ( 0,5).

Welke andere voordelen heeft de nieuwe tool?

Volgens de rector van UHasselt, Luc De Schepper, is de tool relatief goedkoop, wetenschappelijk onderbouwd en vooral toepasbaar op alle opleidingen aan de universiteit.

En dit in tegenstelling met de ijkingsproef die nu bestaat voor de ingenieursopleidingen, maar nu apart moet worden uitgewerkt voor diergeneeskunde, rechten, filosofie. Wat heel veel tijd en energie kost.  

Waarom dan niet meteen tool invoeren?

We hebben samen met de KULeuven die heeft meegewerkt aan dit onderzoek, onze resultaten voorgesteld op de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), vertelt Luc De Schepper. "We moeten nu met alle universiteiten samen bekijken hoe we de tool  kunnen inzetten".

"Maar het wordt ook een politieke keuze.  Want op dit moment staat in het regeerakkoord dat ijkingstoetsen zullen worden ingevoerd om studenten beter te oriënteren bij hun studiekeuze. 

Beluister hier het gesprek uit het Radio 1-programma "De wereld vandaag" waarin de Luc De Schepper uitlegt hoe de tool werkt:

Meest gelezen