Sara Danius, het voormalige hoofd van de Zweedse Academie

Voor het eerst in 75 jaar geen Nobelprijs voor Literatuur na schandaal rond seksueel misbruik

Voor het eerst in 75 jaar zal er dit jaar geen Nobelprijs voor Literatuur de deur uitgaan. Dat meldt de Zweedse Academie, die de prijs uitreikt. De Academie bevindt zich "in diepe crisis", na een schandaal rond seksueel misbruik. Het is wel de bedoeling om de prijs van dit jaar volgend jaar uit te reiken. 

Al 110 keer heeft een schrijver de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst mogen nemen, maar dit jaar moet niemand hopen op de prestigieuze prijs. De geruchten gingen al een tijdje de ronde, maar vanochtend maakte de Zweedse Academie die ook officieel.

De Zweedse Academie ligt al een tijdje onder vuur door een schandaal rond seksueel misbruik. Achttien vrouwen beschuldigden in november vorig jaar Jean-Claude Arnault, echtgenoot van Academielid Katarina Frostenson, van seksueel wangedrag. Hij zou zich jarenlang aan verschillende vrouwen hebben vergrepen. 

De commotie veroorzaakte alleszins grote onenigheid bij de leden van de Zweedse Academie. In totaal stapten de afgelopen weken al zes leden op, onder wie ook het hoofd van de Academie Sara Danius. Twee andere leden stapten op voor andere redenen. De Academie zelf gaf al toe dat het in "een serieuze crisis" zit. 

We hebben tijd nodig om het vertrouwen te herstellen

Zweedse Academie

"We hebben tijd nodig om het vertrouwen van ons publiek te herstellen, vooraleer we een nieuwe winnaar aankondigen", zegt Anders Olsson van de Academie. De beslissing komt er "uit respect voor de vorige en toekomstige winnaars, de Nobelstichting en het publiek".

Reputatie

De Nobelstichting - die de financiën en administratie van álle Nobelprijzen regelt - steunt de beslissing van de Zweedse Academie, zo laat topman Carl-Henrik Heldin weten in een persbericht. "De crisis in de Zweedse Academie heeft de Nobelprijzen negatief beïnvloed. Hun beslissing (om geen prijs uit te reiken, nvdr.) onderstreept de ernst van de situatie en het zal op lange termijn helpen om de reputatie van de Nobelprijzen veilig te stellen."

De crisis in de Zweedse Academie heeft de Nobelprijzen negatief beïnvloed

Nobelstichting

"Wij gaan er nu vanuit dat de Zweedse Academie alles op alles zet om haar reputatie veilig te stellen", zo staat nog te lezen in een persbericht. Alle acties die worden ondernomen, zullen moeten worden gerapporteerd aan de Nobelstichting. 

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er geen Nobelprijs voor Literatuur wordt uitgereikt. Ook in 1914, 1918 en van 1940 tot 1943 ging er geen prijs de deur uit, vanwege de Wereldoorlog. Maar ook in 1935 werd er geen winnaar bekendgemaakt, omdat "niemand de prijs verdiende", zo klonk het toen. 

Vorig jaar was de Nobelprijs voor Literatuur voor Kazuo Ishiguro. 

Meest gelezen