Parket opent onderzoek naar racisme na anti-Joodse boodschappen tijdens match Beerschot-Wilrijk tegen Antwerp

Het parket van Antwerpen is een opsporingsonderzoek geopend na de match van Beerschot-Wilrijk tegen Antwerp. Tijdens de match waren spreekkoren tegen de Joodse gemeenschap te horen, en er was ook een spandoek te zien met een anti-Joodse boodschap. 

Het is niet de eerste keer dat er anti-Joodse boodschappen te horen zijn in de richting van Antwerp-supporters. Zij worden al langer "Joden" genoemd. Afgelopen zondag waren er tijdens de match tussen Beerschot-Wilrijk en Antwerp, anti-Joodse gezangen te horen en de hele match was er ook een spandoek te zien met een doorkruiste davidster.

Twee Joodse organisaties spraken na de match van een "gemiste kans". Ze verwezen daarbij naar het nieuwe intern reglement van de Pro League om racistische en discriminerende spreekkoren uit de stadions te bannen. Volgens de organisaties had het spandoek verwijderd moeten worden. De Pro League riep Beerschot na de match al tot de orde en vraagt maatregelen om herhalingen te voorkomen.

Gisteren veroordeelde minister van Binnenlandse Zaken Jambon de anti-Joodse boodschappen in de Kamer. "Antisemitisme en racisme zijn verwerpelijk", zei hij. Het parket is intussen dus een opsporingsonderzoek gestart naar racisme. Jambon hoopt dat de herriestokers gestraft zullen worden.

Na de wedstrijd Beerschot-Antwerp afgelopen zondag kwam het trouwens tot relletjes tussen voetbalsupporters en politie. 29 mensen werden opgepakt.

Meest gelezen