Video player inladen...

Onenigheid binnen federale regering over daklozenopvang. Smet: "Als federaal niet betaalt, stappen we naar rechter"

Er is onenigheid binnen de federale regering over de opvang van daklozen die in het Brusselse Noordstation verblijven. De Brusselse regering wil dat het federale niveau de daklozen­opvang betaalt omdat het voornamelijk gaat over mensen zonder papieren. Voor N-VA en Open VLD is dat geen optie. CD&V zet de deur op een kier. Maar de Brusselse regering is duidelijk: "Als de federale regering weigert te betalen, stappen we naar de rechtbank."

In het Noordstation verblijven al een tijdje een honderdtal daklozen. Door gebrek aan sanitaire voorzieningen is de situatie er bijzonder onhygiënisch. De Brusselse regering heeft daarom de winteropvang voor daklozen opnieuw geopend, maar wil dat de federale regering de factuur betaalt. Omdat de meeste daklozen geen papieren hebben, is het volgens Brussel een verantwoordelijkheid van het federale niveau. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie liet alvast weten dat hij "nul euro" overheeft voor de opvang.

"Francken moet zijn job doen", reageert Brussels minister Pascal Smet (SP.A). "Als de politie een migrant zonder papieren oppakt, loopt die even later weer over straat met een bevel om het land te verlaten. Wat is daar het nut van?", vraagt Smet zich af. "Het is Francken zijn bevoegdheid om ervoor te zorgen dat die migranten ofwel in een asielprocedure terechtkomen of uit het land gezet worden. Als hij zijn job niet doet, zorgen wij voor opvang. Wil hij niet betalen? Dan stappen we naar de rechter."

Betalen of niet? Onenigheid binnen federale regering

Francken krijgt alvast de steun van zijn collega uit de federale regering, Alexander De Croo (Open VLD). "Als iedereen voor eigen deur veegt, is de ganse straat proper", zegt hij. "Alle steden en gemeenten hebben hun best gedaan om de asielcrisis onder controle te krijgen. Brussel moet niet zomaar de factuur doorschuiven."

Opmerkelijk, want Open VLD maakt ook deel uit van de Brusselse regering. Is de Brusselse minister Guy Vanhengel (Open VLD) op de hoogte van De Croos standpunt? "Nu wel", klinkt het kort.

't Is goed. En wij gaan een extra metrolijn aanleggen en de factuur doorsturen naar het Brussels gewest.

Jan Jambon, N-VA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageert laconiek op de eis van de Brusselse regering. "'t Is goed, maar dan leggen wij een metrolijn aan in Brussel en sturen we de factuur ook door", zegt Jambon. "Dit is te absurd om los te lopen. Natuurlijk betalen we die rekening niet."

Peeters (CD&V) laat deur op een kier

Bij CD&V is de toon heel wat minder hard. "Wat ik begrepen heb, is dat Brussel een oplossing wil geven aan de meest kwetsbaren", zegt Kris Peeters (CD&V). "Het gaat over daklozen, zieken en moeders met kinderen. Ik denk dat we best overleggen en het probleem oplossen. Wie de factuur betaalt, daarover zullen we overleggen."

Video player inladen...

Meest gelezen