AFP or licensors

Plaatselijke verkiezingen in Engeland: geen grote winnaar, geen grote verliezer

De verkiezingen werden aangekondigd als een graadmeter voor de populariteit van eerste minister Theresa May en haar regering, en van Labour, de grootste oppositiepartij. Labour maakt de hooggespannen verwachtingen niet waar, en de Conservatieven halen opgelucht adem.

In ongeveer honderdvijftig regionale, districts- en gemeenteraden in Engeland (dus niet in Wales, Schotland en Noord-Ierland) kwamen dit jaar 4.400 zetels vrij. Gisteren trokken de Engelsen naar de stembus om die zetels toe te wijzen. Labour koesterde de hoop dat het de Conservatieven van Theresa May een zware slag zou toebrengen. Die hoop is ijdel gebleken.

Londen

Vooral in de tweeëndertig "boroughs" van Londen, allemaal steden en gemeenten met een gemiddelde omvang van een stad als Gent (tussen de 250.000 en 300.000 inwoners), had Labour verwacht zijn slag thuis te halen.

Dat lukte gedeeltelijk, maar niet in die mate dat Labourleider Jeremy Corbyn had gehoopt. Of toch niet in die mate dat de uitslag Theresa May hoofdpijn zou bezorgen. Zo slaagden de Conservatieven erin om het erg symbolische Westminster (de zetel van het Britse parlement en de regering) te behouden.

Antisemitisme

Buiten Londen konden de Conservatieven zelfs brexitgezinde districten als Peterborough en Basildon terugwinnen. Ook in Barnet,  waar veel joden wonen, ten noorden van Londen, haalden de Tory's hun slag thuis. Dat heeft dan waarschijnlijk te maken met de beschuldigingen van antisemitisme waar Labour de voorbije weken mee worstelt.

AFP or licensors

May uit de problemen?

Theresa May kan dus opgelucht ademhalen. Maar dat betekent niet dat de regering uit de problemen is. May blijft onder zware druk staan van de rivaliserende pro- en antibrexitvleugels van haar partij.

Ze kan zich wel troosten met de gedachte dat de problemen van de Labourpartij op dit moment net iets groter zijn. Labour is al acht jaar niet meer aan de macht, en ook deze plaatselijke verkiezingen wijzen er voorlopig niet op dat daar op korte termijn verandering in zal komen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen