Royals: een échte overgrootmoeder, een nieuwe neus en zomers trendy klassiek 

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Elke overgrootmoeder wil graag haar achterkleinkind ontmoeten. De Queen koos voor een ware "bomma"-look met typisch sjaaltje, maar arriveerde wel met een helikopter. Inmiddels regelde prins William de geboorteaangifte van zijn zoon Louis en blijkt prins(es) officieel een beroep te zijn. De schoonzoon van prinses Anne verraste dan weer met een rechte neus, terwijl koning Harald last had van een pijnlijke voet. En koningin Mathilde is als beschermvrouw helemaal zomers trendy op de Koningin Elisabethwedstrijd.

Beroep vader en moeder?

Voor wie eraan twijfelde of prins/prinses zijn een officieel beroep is: jawel, het staat zelfs zwart op wit. Dat bewees deze week de geboorteaangifte van het Britse prinsje Louis Arthur Charles van Cambridge. Als beroep van de vader staat aangegeven "prins van het Verenigd Koninkrijk", en hetzelfde voor de moeder "prinses van het Verenigd Koninkrijk".

Hoewel de aanspreektitel van Catherine Middleton "hertogin" blijft, omdat er technisch gezien geen koninklijk bloed door haar aderen stroomt: ze is slechts aangetrouwd. Hetzelfde lot zal Meghan Markle na haar huwelijk met prins Harry beschoren zijn.

Prins William ondertekende het certificaat gewoon met zijn voornaam, William. Hij hoefde ook niet af te zakken naar het gemeentehuis, zoals onze koning Filip dat destijds telkens moest doen, met de nodige kijklustigen. William kreeg ambtenaar Patricia Gordon over de vloer in Kensington Palace. Deze keer was alles op het formulier getypt, bij prins George (2013) en prinses Charlotte (2015) was alles nog handgeschreven ingevuld.

De Queen op babybezoek

De Britse koningin Elizabeth bezocht haar zesde achterkleinkind Louis een week na de geboorte. Zoals andere overgrootmoeders echter: in comfortabele kledij met typsich sjaaltje, makkelijke schoenen en de onafscheidelijke handtas. De 92-jarige Queen vloog met de helikopter van haar landgoed Sandringham naar Perks Field naast Kensington Palace, een vlucht van zo'n 40 minuten. Daar zette ze gezwind voet aan de grond en volgde een autorit naar de woonst van prins William.

De Queen had een boeketje bloemen mee, wellicht voor Catherine Middleton of voor prinses Charlotte die net haar 3e verjaardag vierde. Echtgenoot prins Philip (96) was niet mee op bezoek. Hij herstelt nog van zijn heupoperatie van begin april.  

The Mega Agency

Mathilde leeft mee vanop de eerste rij

Koningin Mathilde is sinds 2014 beschermvrouw of erevoorzitster van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd. Ze nam de fakkel over van wijlen koningin Fabiola die Mathilde zelf naar voren schoof, onder meer omdat ze van klassieke muziek houdt en piano speelt.

Fabiola nam de taak over van koningin Elisabeth, zelf een uitstekende violiste, die in 1937 aan de wieg stond van het concours en die overleed in 1965.

Mathilde volgt de wedstrijd elk jaar van dichtbij op en neemt telkens een van haar kinderen mee. De muziekmicrobe zit trouwens in de familie, want prinses Elisabeth en prins Gabriël spelen piano, prinses Eléonore viool en prins Emmanuel fluit.

FOTO'S: De koningin nam tijdens de voorrondes op 1 mei haar jongste zoon Emmanuel (12) op sleeptouw. Ze droeg een opvallende outfit en is helemaal mee met de lente- en zomertrends: een wijde, lange broek met hoge taille (van modehuis Natan).

Het talent van morgen wekt het talent van gisteren opnieuw tot leven

Bedoeling van de Elisabethwedstrijd is jong talent de kans te geven om internationaal door te breken. Mathilde stond in voor het voorwoord van het huidige programmaboek. "Muziek is de meest universele taal. Muziek is ook een voortdurende schepping. Elke uitvoering is een wederuitvinding, waarbij oude melodieën en harmonieën weerklinken alsof ze pas op toon gezet werden. In de wedstrijd wekt het talent van morgen het talent van gisteren opnieuw tot leven", schrijft de koningin. "Ik leef ten volle mee."

KEW Zang 2018

Het ten volle meeleven betekent een drukke agenda voor Mathilde. Zij woont niet alleen de voorronde bij, maar ook de halve finales (zie video hieronder) en enkele finale-ronden samen met koning Filip. De juryleden krijgen tevens een lunch aangeboden op het paleis in Brussel en het is de koningin die de prijzen overhandigt aan de laureaten op 15 mei. Mathilde zal alvast goed voorbereid zijn, want ze verdiept zich al geruime tijd in de muziekgeschiedenis met een musicoloog.

Video player inladen...

De neus van Mike Tindall

Rugby spelen eist soms een zware tol, dat weet Mike Tindall (39) maar al te goed. De man van Zara Phillips, dochter van de Britse prinses Anne, staat al járen bekend om één uiterlijk kenmerk: zijn gigantisch scheve neus. Hij brak zijn neus als 5-jarig kind in de botsauto's -zijn gordel kwam los en hij sloeg met zijn gezicht op het stuur- en daarna maar liefst acht keer als professioneel rugbyspeler.  Dit was het resultaat:  

Zara Philips (met hoed) en Mike Tindall vorig jaar.
PA Wire

Schoonmoeder Anne vroeg hem voor zijn huwelijk in 2011 of hij een operatie overwoog, maar Tindall paste vriendelijk voor het aanbod. Hij had nog enkele rugbyjaren te gaan. Vier jaar later overwoog hij het wél, nadat hij te kampen had gekregen met ademhalingsproblemen. Toen volgde al een lichte correctie. Vorige week en deze week doken dan op Twitter recente foto's op met een overduidelijk rechtgezette neus.  

De voet van koning Harald

In Noorwegen is kroonprins Haakon tijdelijk regent geweest. Zijn vader, koning Harald, nam enkele dagen rust voor een pijnlijke voet. Harald stapt moeilijk en dat is te wijten aan een aangeboren afwijking. Dat maakte vroeger dat hij als militair zijn voet niet volledig kon strekken tijdens het marcheren. Het is een van de redenen waarom de Noorse koning niet zo tuk is op uitgebreid wandelen.

Hij is geweldig goed in denken dat hij gezond is

"De koning is er geweldig goed in te denken dat hij gezond is", grapte zoon Haakon in een reactie. "Zijn voet moet gewoon wat rusten, en dan zal het beter gaan." Ondanks zijn leeftijd (81) is de koning zeer actief met de ene officiële ontmoeting na de andere. Het is niet de eerste keer dat Haakon de zieke koning in functie vervangt: in 2003 toen Harald werd behandeld voor blaaskanker en in 2005 toen Harald een hartingreep onderging.

Belga

Meest gelezen