Foto: Google Street View

Ruim 270 banen bedreigd bij verfbedrijf Axalta in Mechelen

Verfproducent Axalta Coating Systems is van plan zijn fabriek in Mechelen te sluiten. Daardoor zijn 276 banen bedreigd. Dat heeft de directie vanmorgen aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad.

Het bedrijf, dat vooral industriële lakverven produceert, wil op zoek gaan naar een overnemer voor de activiteiten, "zodat de gevolgen voor de tewerkstelling zo beperkt mogelijk zouden blijven". 276 banen zijn bedreigd, 106 arbeiders en 170 bedienden.

De aankondiging heeft alleen betrekking op de productieactiviteiten in Mechelen. De andere activiteiten (verkoop, technische dienstverlening, ondersteunende functies) in Mechelen worden niet getroffen. 126 werknemers kunnen hun baan behouden.

Een deel van de activiteiten in Mechelen verhuist naar het Duitse Wuppertal, maar ook andere vestigingen binnen het Europese en internationale netwerk van Axalta zullen Belgische activiteiten overnemen.

"Axalta is verplicht in te spelen op de toekomstige markteisen en rekening te houden met het evoluerende klantengedrag in haar belangrijkste markten", zegt woordvoerster Linda van Calster. "Daarnaast gaat het erom de kosten te beheersen en te optimaliseren. Om al die redenen leek de aankondiging zoals die vandaag gebeurd is, ons de beste optie."

Het bedrijf benadrukt zijn uiterste best te zullen doen om een investeerder te vinden om de fabriek in Mechelen en de werknemers daar over te nemen. "We willen zoveel mogelijk jobs vrijwaren", aldus nog van Calster.

ABVV: "Dit hadden we niet zien aankomen"

"Dit is een donderslag bij heldere hemel, zeker gezien de mooie prestaties die het bedrijf de voorbije jaren heeft neergezet", reageert ABVV-vakbondssecretaris Danny Absillis. "De werknemers hebben ook heel wat energie en moeite gestoken in de site hier."

Volgens de vakbondsafgevaardigde zal het echter nooit genoeg zijn voor Axalta. De Mechelse site ontstond in 2012 uit de opsplitsing van de verfproductie van DuPont de Nemours. "Sinds 2012 is ongeveer 170 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Uiteindelijk kom je uit bij een bedrijf dat enkel geïnteresseerd is in winst en niet in werkgelegenheid."

De meeste werknemers keerden na het vernemen van het slechte nieuws huiswaarts. Of er acties komen, daarvoor is het momenteel te vroeg, zegt Absillis, maar het lijkt hem "heel onwaarschijnlijk" dat de productie maandagmorgen normaal wordt heropgestart. De vakbonden gaan maandag om 9 uur in elk geval samenzitten met de directie. Er komen ook informatierondes voor de werknemers.

De vakbonden zitten ook nog met heel wat vragen. Zo plaatsen ze vraagtekens bij de aankondiging van de directie om actief op zoek te gaan naar een investeerder om de fabriek in Mechelen over te nemen. "We hebben onze twijfels hoe realistisch het is dat dat gaat lukken", zegt Absillis. "Een overnemer zou geen rechtstreekse concurrent mogen zijn. Wat gaat die dan doen? Verf maken in elk geval dus niet", klinkt het ironisch.

Sociale onrust bij Axalta is niet nieuw. Begin februari vorig jaar schrapte de Amerikaanse multinational in Mechelen twintig administratieve jobs, waarop acties volgden. In 2015 werden ook al 68 mensen aan de deur gezet. Toen ging het om de onderzoeksafdeling die naar Wuppertal verhuisde.

Meest gelezen