Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Stromae: "Ooit sta ik opnieuw op het podium, alleen weet ik niet wanneer"

Vroeg of laat zal Stromae opnieuw op het podium staan, maar hij weet niet wanneer dat precies zal gebeuren. Dat zegt de Belgische muzikant in een interview met Studio Brussel. "Ik gun mezelf nog wat tijd."

Na een radiostilte van 3 jaar is Stromae terug van nooit echt helemaal weggeweest met "Défiler", een nummer en een bijhorende videoclip van liefst 9 minuten om de nieuwe modecollectie Capsule n° 5 van zijn creatieve label Mosaert in de verf te zetten.

(Lees voort onder video)

"Ik denk dat het nummer vrij goed is onthaald", zegt de Belgische muzikant in een interview met Studio Brussel. "In minder dan een week tijd hadden 2 miljoen mensen de clip op YouTube bekeken. Nochtans is het eigenlijk een modedefilé. 9 minuten is gedurfd, maar we vonden dat we iets buitengewoons moesten doen voor een comeback."

Hoewel hij 3 jaar niet meer heeft opgetreden, heeft Stromae in geen geval stilgezeten. Zo maakte hij met Mosaert videoclips voor Major Lazer en Dua Lipa. "In het geval van Major Lazer speelden sterren als Nicki Minaj en PartyNextDoor in de clip mee en dat was niet makkelijk. We moesten veel ego's beheren, om het beleefd uit te drukken."

"Meestal wachten we tot anderen tot bij ons komen met de vraag om samen te werken. Kanye West heeft me ooit gezegd dat hij wou dat ik een video voor hem zou maken, maar dat is al lang geleden. Ik heb toen ja gezegd, maar hij heeft me nog steeds niet teruggebeld."

De grootste stress op het podium, is dat ik mij in mijn teksten ga vergissen

Enkele weken geleden dook Stromae onverwacht op het podium op tijdens een optreden van de Franse rapper OrelSan in Vorst Nationaal. "De grootste stress die ik ervaar wanneer ik het podium opstap, is dat ik mij in mijn teksten ga vergissen. Die avond moest ik amper iets zingen behalve "Il fait beau", dus had ik geen stress. Het was puur plezier."

"De voorbije jaren heb ik het podium een beetje gemist want het maakt deel uit van wie ik ben. Ooit zal ik opnieuw op het podium staan, alleen weet ik niet wanneer. Ik gun mezelf nog wat tijd."

(Lees voort onder video)

Stromae werkt elke dag samen met zijn vrouw Coralie Barbier die de stylist van Mosaert is. "Het is cool, maar je moet het onderscheid maken tussen werk en privé. Ook mijn broer werkt bij het label, net als heel wat mensen die geen familie zijn."

"Mosaert is een label dat video's, muziek, foto's en mode maakt. Intussen zijn we aan onze 5e collectie toe. Aanvankelijk lieten we ons beïnvloeden door Afrika en door de Engelse dandy's, maar intussen zijn de invloeden divers. Zo laten we ons inspireren door Japanse prints, art deco en art nouveau. Op termijn willen we een animatiefilm maken, een langspeelfilm. Ook architectuur boeit ons, waarom niet."

"Ik ben vooral de artistiek directeur. Coralie tekent alles en toont het resultaat dan aan mijn broer en ik. Ze kan alles perfect visualiseren en in haar hoofd koppelt ze moeiteloos prints aan snits. Vaak begrijp ik het niet, tot ze het tekent."

Ik ben jaloers op de garderobe van vrouwen

"Onze kleren zijn uniseks. Ik ben jaloers op de garderobe van vrouwen. Ik hou van een gecentreerde taille en vaak bestaat dat niet voor mannen of is het lelijk. Schoenen voor vrouwen zijn meestal mooi geproportioneerd in een maat 37 of 38. Zodra het om grotere mannenmaten gaat, zijn ze buiten proportie en lelijk. Ik wou de kleren die ik bij vrouwen mooi vind zelf kunnen dragen."

Stromae promoot dan wel zijn merken op sociale media, persoonlijke profielen heeft hij niet. "Ik zou graag een eigen profiel op Instagram hebben, maar daarvoor moet je spontaan zijn en dat ben ik niet. Ik ben ook bang om stommiteiten te begaan."

"Ik ben te veel met mijn telefoon bezig", geeft hij in 1 beweging toe. "Het is een reflex, vooral sinds "Défiler" is verschenen. Ik wil de reacties en de commentaren lezen. Dat doe ik altijd al. Ik lees ze niet in detail, maar diagonaal. Sommige reacties zijn pure haat en hebben geen nut. Je moet een beetje afstand nemen, maar het is interessant om te lezen."

Als ik naar de volgende generaties kijk, heb ik het gevoel dat ze het goed doen

"Anno 2018 is de maatschappij sterk op het fysieke gefocust. Vandaag is iedereen een ster op Instagram. Ik weet niet of dat goed of slecht is, het is gewoon zo. Maar ik ben niet pessimistisch. Ik ben 33, dus niet meer zo piepjong. Als ik naar de volgende generaties kijk, heb ik het gevoel dat ze het goed doen. Oudere mensen zeggen soms dat jongeren de wereld waarin ze leven niet begrijpen, maar dat doen ze maar al te goed."

Vier jaar geleden maakte Stromae met "Ta fête" het officiële lied voor de Rode Duivels naar aanleiding van het WK voetbal in Brazilië. Ook het komende WK in Rusland houdt hem in de ban. "We staan achter onze Rode Duivels. Ik geloof erin. Het kan lukken, al speel ik natuurlijk zelf niet mee. De Rode Duivels doen dromen. Ik ben een fan, ik steun hen."

Meest gelezen