BELGA/WAEM

Supermarktketen Lidl verkoopt cannabis in Zwitserse vestigingen

In de Zwitserse vestigingen van warenhuisketen Lidl is het sinds kort mogelijk om cannabis te kopen. De verkoop van cannabis is sinds 2011 gelegaliseerd in Zwitserland, als het om kleine hoeveelheden gaat.

De Zwitserse vestigingen van de warenhuisketen Lidl hebben eind april hun assortiment tabaks- en rookwaren uitgebreid met tabak op basis van cannabis. De warenhuisketen wil hiermee een alternatief bieden voor roltabak. De cannabis wordt aangeleverd door het Zwitserse bedrijf The Botanicals, gespecialiseerd in de extractie, productie en marketing van cannabisproducten. Volgens de website van The Botanicals wil het bedrijf een actieve bijdrage leveren aan de gezondheid en aan de levenskwaliteit van haar klanten.  

Cannabis gelegaliseerd in Zwitserland sinds 2011

Lidl is zeker niet de eerste warenhuisketen die cannabisproducten aan het assortiment toevoegt. Ook in de keten Scoop is tabak op basis van cannabis te verkrijgen. De cannabis in de supermarkten is lokaal gekweekt in gecontroleerde Zwitserse cannabisplantages. De verkoop van de drug is gelegaliseerd in Zwitserland sinds 2011 onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten kopers meerderjarig zijn en mag de drug niet meer dan 1% tetrahydrocannabinol (THC) bevatten. THC is de psychoactieve stof die gebruikers het ‘high’-gevoel bezorgt. Sinds de legalisering van cannabis telt Zwitserland meer dan 400 legale cannabisplantages.

Binnenkort ook in België?

In België is de verkoop van cannabis illegaal. Toch heeft het Limburgse bedrijf Rendocan in samenwerking met een aantal Limburgse ondernemers het plan opgevat om de eerste legale cannabisplantage in België aan te leggen. Het gaat in België louter om cannabis voor medicinaal gebruik. Daarnaast wil het bedrijf ook het grootste onderzoekscentrum rond medicinale cannabis openen. Rendocan wacht voorlopig nog op groen licht van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Meest gelezen