Topman Air France-KLM neemt ontslag na "non" van personeel

De topman van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, heeft zijn ontslag aangekondigd. Hij had zijn lot als topman van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij verbonden aan de goedkeuring van een voorstel tot loonsverhoging. Maar een meerderheid van het personeel heeft het voorstel van de directie verworpen.

Concreet werd het voorstel door 55,44 procent verworpen. 80 procent van het personeel bracht zijn stem uit. Het referendum gebeurde elektronisch; sinds 26 april konden de mensen stemmen.

"Ik neem de gevolgen van die stemming op en dien mijn ontslag in", verklaarde Janaillac enkele minuten nadat de uitslag bekendraakte. De dagelijkse leiding van Air France-KLM komt nu in handen van Franck Terner, die aan het hoofd stond van Air France. 

In het voorstel van de directie was voorzien dat de lonen tussen 2018 en 2022 met 7 procent zouden stijgen, bovenop de baremieke verhogingen. De bonden willen echter 5 procent in één keer. De directie trachtte hen te omzeilen door het personeel rechtstreeks te laten stemmen.

Bij Air France werd sinds februari al dertien dagen gestaakt. De kosten van dat sociaal protest zijn al opgelopen tot meer dan 300 miljoen euro.
De 65-jarige Janaillac stond sinds juli 2016 aan het hoofd van Air France-KLM.

Meest gelezen