Treinramp Wetteren deed ook bioboer verhuizen

Rony Nekkebroeck teelde groenten op een veld dat na de treinramp niet meer mocht bewerkt worden. Toen het wél weer mocht, zag hij een nieuwe start van Oogstgoed op dezelfde plaats niet meer zitten, en verhuisde hij naar Gentbrugge.

Rony Nekkebroeck woonde op 3 kilometer van zijn veld, dat vlakbij de plaats van de treinramp lag. Op 4 mei 2013 hoorde hij op een bepaald moment een fluitend geluid. Dat kwam uit de wagons van de ontspoorde trein, die aan het leegbranden waren. Zijn veld lag op 100 meter van de plaats van het ongeval, en kwam in een perimeter te liggen. Hij mocht geen groenten meer telen. Het was al de derde keer dat hij opnieuw een veld had klaargestoomd, en na de ramp had hij er genoeg van. Hij zag het niet meer zitten om op die plek te blijven, en ook zijn klanten kwamen liever niet meer. Hij diende een schadeclaim in, maar ontving nog geen schadevergoeding, net zoals alle andere gedupeerden.

Na een paar weken verkleinde de perimeter. Ook al kreeg hij daarover nooit officiële informatie, Rony kon zijn veld weer vrij gebruiken. Toch besliste hij weg te trekken uit Wetteren. In Gentbrugge startte hij Oogstgoed 2.0 samen met een vriend. 

Want in Gent is er veel meer interesse voor Oogstgoed, dat een CSA is. Dat staat voor  Community Supported Agriculture. Klanten worden leden genoemd, en zij betalen aan het begin van het seizoen een bepaald bedrag, om dan het hele jaar groenten te kunnen afhalen. Voor dergelijke projecten is in de stad veel meer aandacht, zegt Rony. Ons ledenbestand zat redelijk snel vol, en er is zelfs een wachtlijst. Met dat systeem delen de leden het oogstrisico, en verzekeren ze het inkomen van de uitbaters. Het is een mooi alternatief voor het klassieke landbouwsysteem, waar landbouwers nog zelfs het geld niet krijgen dat ze nodig hebben om te produceren, zegt Rony nog.

Meest gelezen