David rozing

Veel starters niet op de hoogte van goedkope eerste aanwerving

Bijna 1 op de 5 startende zelfstandigen maakt geen gebruik van de steunmaatregel waarmee ze goedkoop een eerste werknemer kunnen aanwerven. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Planbureau. Door de steunmaatregel van de federale regering moeten nieuwe zelfstandigen of kmo's bijna geen sociale bijdragen betalen voor de eerste werknemer die ze aanwerven. Maar te weinig startende ondernemers blijken daarvan op de hoogte te zijn.

"Een  werkgever die voor de eerste keer iemand aanwerft, dat is voor die werkgever een hele belangrijke maar ook een onbekende stap", vertelt Danny Van Assche van zelfstandigenorganisatie Unizo in een reactie op de studie van het Planbureau.

Dat heel wat startende ondernemers geen gebruik maken van de steunmaatregel van de federale regering om aanwervingen te doen, vindt Van Assche geen verrassing. "We vragen al een tijdje dat die verlaging van de sociale bijdragen bij een eerste aanwerving, automatisch zou worden toegekend."

"De RSZ weet perfect wanneer een werkgever voor de eerste keer een aanwerving doet", zegt Van Assche. "Als de lastenveralging automatisch zouden worden toegekend, dan zou ervoor gezorgd worden dat ook elke starter er gebruik van kan maken."     

Meest gelezen