AFP or licensors

Venezolaanse overheid keert zich tegen grootste bank van het land

In Venezuela zijn 11 bankdirecteurs gearresteerd bij Banesco, de grootste private bank van het land. Zij worden verdacht van medeplichtigheid aan de speculatie tegen de bolivar, de nationale munt. De Venezolaanse overheid besliste meteen om de bank over te nemen gedurende 90 dagen.

De 11 kaderleden van Banesco worden ervan verdacht "aanvallen" te hebben gepleegd tegen de bolivar, de nationale munt die bijna waardeloos is door de hyperinflatie in Venezuela. Banesco zou onder andere de smokkel van illegale geldstromen naar buurland Colombia en de speculatie tegen de dollarkoers op de zwarte markt mogelijk hebben gemaakt en toegedekt.

Mythe of realiteit? Zeker is dat de strijd tegen de hyperinflatie één van de topprioriteiten is van de Venezolaanse regering. Naar aanleiding van 1 mei heeft president Maduro het minimumloon nog eens verdubbeld, al de derde keer dit jaar, maar dat blijven druppels op een hete plaat. De Venezolanen zien hun geld onder hun neus verdampen. De inflatie is nauwelijks nog te vatten, dat illustreert een tweet van een Venezolaanse cardiologe die na vijf jaar dienst met haar ontslagpremie van 156.584,29 bolívares alleen maar een kop koffie kon gaan drinken.

Dat Venezuela zich nu tegen de grootste bank van het land keert komt niet uit de lucht gevallen. Diosdado Cabello, oud-parlementsvoorzitter en bondgenoot van president Maduro, heeft de bank al enkele maanden in het vizier. Cabello had er ook al mee gedreigd om Banesco te nationaliseren. De Venezolaanse overheid bezit slechts 2% van Banesco's aandelen.

Maar volgens de Venezolaanse autoriteiten is de bankovername nu tijdelijk en noodzakelijk "om te garanderen dat de bank haar activiteiten kan voortzetten en haar klanten normaal kan blijven bedienen".

AFP or licensors

De arrestaties bij Banesco passen in de strijd tegen "de wisselkoersmaffia". Volgens de Venezolaanse autoriteiten manipuleren die criminele netwerken de wisselkoersen en zijn ze verantwoordelijk voor de devaluatie van de bolívar. Op de zwarte markt is de dollarkoers tot twaalf keer hoger dan de officiële koers.  De voorbije weken werden al 134 mensen opgepakt en 1.380 bankrekeningen bevroren, waaronder 1.000 bij Banesco.

President Maduro houdt die "wisselkoersmaffia" verantwoordelijk voor de hyperinflatie die Venezuela teistert. Hij spreekt van een "economische oorlog", maar volgens de Venezolaanse oppositie is de crisis het resultaat van slecht bestuur en een mislukt socialistisch project. 

Meest gelezen