Archieffoto van Trump op de Amerikaanse beurs in 2005

Voert Trumps beleid ons naar een nieuwe Grote Depressie?

Meer dan 1.000 economen waarschuwen voor het economisch protectionisme van de Amerikaanse president Donald Trump. Met zijn visie op handel drijven, herhaalt hij de fouten die tot de Grote Depressie leidden in de jaren 30 van de vorige eeuw, waarschuwen de economen.

Met de recepten van Donald Trump dreigt de wereld in een Grote Depressie te belanden. Dat is de boodschap van 1.140 economen, onder wie 14 Nobelprijswinnaars, in een brief aan de president. Die komt niet toevallig op het moment dat de Verenigde Staten en de Europese Unie zware discussies voeren over handel. De VS lanceerde in maart heffingen op buitenlands staal en aluminium, maar o.a. de EU en Australië worden hier voorlopig van vrijgesteld. 

"In 1930 vroegen 1.028 economen het Amerikaanse Congres om de zogenoemde 'Smooth-Hawley Tariff Act' te verwerpen", schrijven de economen vandaag in hun brief. Die wet was volgens experten één van de triggers voor de Grote Depressie.

De Amerikaanse volksvertegenwoordigers sloegen het advies van de economen destijds in de wind en de gevolgen waren catastrofaal. De "Great Depression", die volgde na de beurscrash van Wall Street in 1929, was de grootste economische crisis van de 20e eeuw en leidde tot ongeziene werkloosheid in de VS en wereldwijde ellende.

"Wij dringen erop aan om niet dezelfde fouten te maken", schrijven de economen. "Er mag nog zoveel zijn veranderd sinds 1930, de fundamentele economische principes zijn dezelfde gebleven."