AP

Welkom terug: Jeremy Clarkson presenteert "Wie wordt multimiljonair" op Britse tv

Jeremy Clarkson, de omstreden ex-presentator van het BBC-automagazine "Top Gear" maakt op zaterdag 5 mei zijn rentree als presentator op de Britse tv. De commerciële zender ITV herneemt de quiz "Who wants to be a millionaire" (bij ons bekend als "Wie wordt multimiljonair"), en heeft Clarkson uitgekozen om de show te presenteren. 

Jeremy Clarkson maakt zijn rentree op de Britse televisie door de grote poort. Zaterdag herneemt de commerciële zender ITV de quiz "Who wants to be a millionaire", nu met de flamboyante Clarkson als gastheer. Of dat de kandidaten op hun gemak zal stellen, moet nog blijken.

Jeremy Clarkson was (naast Richard Hammond en James May) de spits van het baldadige trio dat het BBC-automagazine "Top Gear" wereldwijd waanzinnig populair maakte.

Daar kwam abrupt een einde aan toen Clarkson na een lange draaidag een producer van het programma een klap in het gezicht verkocht. Clarkson was ontstemd omdat de producer er niet in geslaagd was de hotelkeuken na sluitingstijd weer te openen. Hij wilde een warme maaltijd met een steak, en wilde geen genoegen nemen met een koude schotel. 

Dat was voor de BBC de druppel die de emmer deed overlopen, na een reeks incidenten met beledigende uitspraken waarvoor Clarkson telkens gedwongen werd zijn excuses aan te bieden. 

James May, Richard Hammond en Jeremy Clarkson.
PA Wire/Press Association Images

Ondanks het wereldwijd succes van de "Top Gear"-versie met Clarkson , Hammond en May, en de vele bijzonder lucratieve spin offs besloot de BBC het contract met Clarkson niet te verlengen.

Daarop hielden ook zijn twee spitsbroeders het voor bekeken. Het trio maakte vervolgens een erg gelijkaardig autoprogramma voor de Amerikaanse streamingzender Amazon Video onder de titel "The Grand Tour". Dat is ondertussen aan zijn tweede jaargang toe.

Op de Britse tv was Clarkson sinsdien wel sporadisch te zien als panellid, of als gastpresentator van de satirische BBC-nieuwsquiz "Have I got news for you".

Meest gelezen