Iwan Baan

Zin in gratis feesten? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

30 uur feest in Kanal

Er is al veel (digitale) inkt gevloeid over het nieuwe museum Kanal in Brussel, in samenwerking met Centre Pompidou. Of de kritiek op het dure contract of de politieke benoemingen terecht is laten we even in het midden, want dit weekend gaat het vooral over het grote openingsfeest. De eerste tentoonstellingen krijgen in elk geval goede kritieken. Oordeel vooral zelf: de hele site is vanaf 12 uur vanmiddag doorlopend open tot 20 uur zondagavond.

De opening van Kanal valt niet toevallig dit weekend, want het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest viert feest. 29 jaar geleden werd het Hoofdstedelijk Gewest boven de doopvont gehouden, dat wordt elk jaar gevierd tijdens de Irisfeesten. In alle 19 gemeenten valt er wel iets te vieren, maar de grootste dansvloer vindt u vanavond aan het Paleizenplein, naast het Warandepark. Ook morgenavond gratis concert op dezelfde plek, dan wordt Jacques Brel herdacht, die 40 jaar geleden stierf. Zijn muziek herleeft zondag dankzij onder andere Marie Daulne, Patrick Riguelle  en de gepensioneerde operazanger José Van Dam, die z'n stembanden van onder het stof haalt. 

57(!) uur feest in DIVA

"30 uur ononderbroken feesten? Dat kunnen wij ook, en langer." Dat moeten ze in Antwerpen hebben gedacht waar dit weekend, net zoals in Brussel, een nieuw museum feestelijk opent. Nog tot zondagavond kunt u terecht in en rond DIVA, en dat 57 uur lang.

Die 57 uren zijn niet toevallig gekozen, want wanneer een diamant geslepen wordt tot briljant telt de edelsteen precies 57 facetten. Voor wie dat allemaal klinkt als Chinees is er dus het nieuwe diamantmuseum. Daar leert u op een interactieve manier hoe diamanten bewerkt worden. Er zijn trouwens ook echte diamanten te koop in de museumshop. 

Feest voor Claus in Antwerpen

Nog in Antwerpen kunt u vandaag op zo'n 20 locaties luisteren naar Hugo Claus, want ook het Letterenhuisfestival eert de schrijver die dit jaar 10 jaar geleden overleed, onder de noemer: "Ieder zijn Claus". 

Kenners en bewonderaars, zoals Hilde Van Mieghem, Marcel Vanthilt en Gregory Frateur, laten zijn teksten weerklinken vanaf 14 uur.

Ik offreer niet 1 praline, maar een doos vol. De lezer kan kiezen welke hij de mooiste vindt.

Hugo Claus

De Claustentoonstelling in het Letterenhuis loopt nog tot 1 juli, maar het gratis festival is een extra goede reden om het werk van de Meester vandaag te (her)ontdekken.

Nog meer feest in Brugge

Het is alweer 3 jaar geleden dat Brugge hedendaagse kunstenaars en architecten uitnodigde in het stadscentrum, voor een bijzonder project. In 2015 ging het nog over Brugge als megalopolis, vandaag focust de Triënnale Brugge op de "vloeibare stad". Rond dat thema zijn er weer heel wat interessante kunstwerken en projecten te vinden, verspreid over de stad. De selectie van VRT NWS vindt u hier

Nagenieten van het feest, in Hasselt

Afgelopen donderdag beleefde Hasselt haar jaarlijkse kunstennacht. Omdat een nacht zo voorbij is, kunt u nog tot zondag gratis in het historische Refugehuis terecht voor het werk van de Nederlandse topfotograaf Hendrik Kerstens. De Gouden Eeuw zag er zelden zo fris uit. Prettig weekend!

Meest gelezen