"Do outro lado do mundo" wint Prijs Vlaamse Unesco Commissie op Afrika Filmfestival

De film "Do outro lado do mundo" van Rui Sergio Afonso uit 2016 is vrijdagavond tijdens het Afrika Filmfestival in Leuven uitgeroepen tot winnaar van de Prijs van de Vlaamse Unesco Commissie 2018 ter waarde van 900 dollar.  

Heel verrassend maakte regisseur Iara Lee in de marge van de prijsuitreiking bekend dat ook haar organisatie Cultures of Resistance deze film bedenkt met een geldprijs van 10.000 dollar.

De film gaat over de wijze waarop economische regelingen tussen China en Angola een negatieve invloed hebben op de relatie binnen twee Angolese-Chinese koppels. Zo is er het Angolese meisje Miséria dat een relatie aangaat met de Chinees Johnny, die naar Angola kwam om een weg te bouwen maar als gevolg van de reglementering na verloop van tijd terug naar zijn land moet verhuizen.

De jury prijst de film "omdat die een nieuwe wereld toont waarin de liefde een kracht is die grenzen, vooroordelen en wetten breekt". Een speciale vermelding was er voor de film "Burkinabé Rising" van regisseur Iara Lee over de revolutionaire beweging die zich in 2014 in Burkina Faso ontplooide.

Er werden vrijdagavond nog andere prijzen uitgereikt. Zo werd de Guido Huysmans Young African Film Makers Award 2018 (ter waarde van 1.000 euro) toegekend aan de film "Gerreta" van Mantegaftot Sileshi Siyoum uit Ethiopië, een film over een arme die valselijk beschuldigd wordt van een diefstal.

De studentenjury gaf haar prijs aan "Benzine" van Sarra Abidi uit Tunesië. Deze film gaat over ouders die al negen maanden niets meer gehoord hebben van hun enig kind dat naar Italië gereisd is.

De Publieksprijs ging naar "Wallay" van Berni Goldblat uit Burkina Faso. Die prent gaat over het bezoek van een in Frankrijk wonende 13-jarige aan zijn oom in Burkina Faso. Een Artist Award was er onder meer voor de Brusselse schilder Kevin-Michel Ferreira.

Meest gelezen