Video player inladen...

Twee Belgische zangeressen in finale Koningin Elisabethwedstrijd

Even na middernacht zijn de finalisten van het prestigieuze internationale zangconcours Koningin Elisabeth bekendgemaakt in Brussel. De beide Belgische sopranen van de halve finale stoten door: Charlotte Wajnberg én Marianne Croux.

De jury koos 12 finalisten uit de 24 deelnemers aan de halve finale, en daar zijn allebei de Belgische sopranen bij die het al tot in die halve finale hadden geschopt: Charlotte Wajnberg en Marianne Croux.

Commentatoren waren vol lof voor de zangprestaties van de Belgische vrouwen. Over Wajnberg zei Huub Claessens, zelf laureaat in de eerste editie van 1988, dat ze een "nobel en integer" recital had gegeven, met een "rond, zacht stemgeluid."  Marianne Croux zei na afloop dat "ze de wedstrijd wilde vergeten tijdens haar optreden". Ze brachten elk een recital met piano. Wajnbergs begeleider is tevens haar echtgenoot.

Dit zijn de 12 finalisten:

 • Ao Li, bas uit China
 • Enrique German Alcantara, bariton uit Argentinië
 • Danylo Matviienko, bariton uit Oekraïne
 • Sooyeon Lee, sopraan uit Zuid-Korea
 • Rocio Perez, sopraan uit Spanje
 • Eva Zaïcik, mezzo-sopraan uit Frankrijk
 • Héloïse Mas, mezzo-sopraan uit Frankrijk
 • Alex DeSocio, bariton uit de Verenigde Staten
 • Yuriy Hadzetskyy, bariton uit Oekraïne
 • Charlotte Wajnberg, sopraan uit België
 • Samuel Hasselhorn, bariton uit Duitsland
 • Marianne Croux, sopraan, Belgisch-Frans

Bij de finalisten - 6 mannen en 6 vrouwen - zijn dus 2 Belgen, 2 Fransen, 2 Oekraïners en een Duitser, een Amerikaan, een Argentijn, een Chinees, een Koreaanse en een Spaanse. Ook in de stemmen zit veel variatie: 1 bas, 5 baritons, 2 mezzosopranen en 4 sopranen.

Bekendmaking van de 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd:

Video player inladen...

Ik ben verrast. Ik had het niet verwacht.

De Zes|Les Six, zes jonge studenten zang die de wedstrijd op de voet volgen, spraken met Charlotte Wajnberg na de proclamatie. Ze was verrast, zegt ze. Meteen na haar uitvoering was ze niet zeker. De komende week wil ze zich goed voorbereiden op de finale, zaterdag, nog wat extra les volgen en het geheugen trainen. 

Bekijk en beluister hieronder de fragmenten van de twee Belgische finalisten.

Charlotte Wajnberg met "Bal de fleurs" van Joseph Jongen

Video player inladen...

Marianne Croux met "Il crudel m'abbandona - Ah! Spietato!" van Georg Friedrich Händel

Video player inladen...

Op naar de finale

De finale van de 9de editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang vindt volgende week plaats, op donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 mei. Dan zingen de finalisten niet met pianobegeleiding, zoals in de eerste ronde en de halve finale, maar met orkest: het Symfonieorkest van de Munt onder leiding van Alain Altinoglu, in Bozar.

De finale is live te volgen op Canvas – met Nederlandse ondertiteling van de aria’s via teletekstpagina 888- en Klara. Wajnberg en Croux komen allbei op de laatste dag aan de beurt, op zaterdag.

Jubileum

Dertig jaar geleden, in 1988, vond de eerste wedstrijd voor zang plaats, onder impuls van toenmalig Muntdirecteur Gerard Mortier en zanger José Van Dam, die nu in de jury zit. De eerste winnares was de Poolse Aga Winska. Sindsdien hebben veel Belgische zangers het goed gedaan: Werner Van Mechelen, Anne Cambier, Thomas Blondelle, Jodie Devos en Chiara Skerath haalden ook allemaal de finale.

Video player inladen...

Meest gelezen