Video player inladen...

Oppositiepoliticus Navalny en 1.000 betogers opgepakt bij protest tegen "tsaar" Poetin

In verschillende Russische steden zijn aanhangers van oppositiepoliticus Alexander Navalny op straat gekomen. Ze protesteerden tegen Vladimir Poetin, die over twee dagen de eed aflegt om te beginnen aan zijn vierde ambtstermijn als president van Rusland. "Geen tsaar voor ons!", was de leuze van de betogers. Meer dan 1.000 betogers, onder wie Navalny zelf, werden opgepakt. 

In zo'n 90 steden over heel Rusland wordt betoogd, maar de meeste manifestaties zijn verboden door de autoriteiten. Het protest is niet alleen gericht tegen het langdurige bewind van Poetin, maar ook tegen de corruptie en internetcensuur in Rusland.

In Moskou en Sint-Petersburg zijn de manifestaties om 13 uur van start gegaan. Navalny, die tot het protest had opgeroepen, werd bij het begin van de manifestatie in Moskou opgepakt door de politie. Er vonden ook schermutselingen plaats tussen aanhangers van Navalny en sympathisanten van president Poetin. De politie gebruikte traangas om de manifestanten uit elkaar te drijven.  

In Siberië en het uiterste oosten van het land waren de betogingen eerder al begonnen. Daar werden volgens tientallen betogers opgepakt door de politie, onder meer in de steden Barnaul en Krasnojarsk. In heel Rusland werden volgens het burgerrechtenportaal OVD-Info meer dan 1.000 manifestanten opgepakt. In Moskou alleen gaat het om 475 mensen.

Navalny mocht zich geen kandidaat stellen voor de presidentsverkiezing van maart, waarbij Poetin met bijna 77 procent van de stemmen werd herverkozen. Poetin legt maandag de eed af voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar.

AFP or licensors

Navalny werd opgepakt in Moskou. En hij was lang niet de enige, zoals blijkt uit de beelden hieronder.

Video player inladen...

Meest gelezen