Regering bereikt principeakkoord over re-integratie van langdurig zieken

De federale regering heeft een principeakkoord bereikt over een betere re-integratie van langdurig zieken op de werkvloer en de daarbijhorende sancties. Dat heeft een woordvoerder van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gezegd.

Als de arbeidsgeneesheer van mening is dat een langdurig zieke het werk kan hervatten, dan moet de werkgever een voorstel doen met aangepast werk. "Er moet door de werkgever een re-integratieplan worden opgemaakt, maar de werkgever heeft ook de mogelijkheid om te motiveren waarom dat niet kan", zegt minister van Werk Kris Peeters. Bedrijven die in gebreke blijven, riskeren een sanctie van 800 euro. Er is wel sprake van een overgangsperiode van een jaar.

Werknemers die onvoldoende inspanningen leveren om terug aan de slag te gaan, riskeren dat ze een maand lang 5 tot 10 procent van hun uitkering verliezen. De details van het akkoord moeten nog worden uitgewerkt en zullen volgende week op de ministerraad worden besproken.

Meest gelezen