James Arthur Photography

Charles Picqué: "Wees voorzichtig met Brusselse instellingen, verwar hervormingen niet met avontuur"

Brussels Parlementsvoorzitter Charles Picqué roept de politiek op om in deze twee opeenvolgende verkiezingsjaren voorzichtig te zijn wat betreft de politieke evolutie voor de Brusselse instellingen. De parlementsvoorzitter kwam ook met een compromis wat betreft de ordonnantie over de volledige decumul, die een clash tussen de Nederlands- en Franstaligen dreigt te veroorzaken in de hoofdstad: stel de decumul uit tot 2024 en verminder het aantal lokale parlementsleden.
 

Picqué deed de uitspraken naar aanleiding van het Irisfeest, het feest voor de 29e verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De voorzitter speechte in het Brussels Parlement. Onder meer minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), en premier Charles Miche l (MR) waren aanwezig.

"Sinds zekere tijd worden er vragen opgeworpen over de evolutie en de functionering van het gewest. We horen elke week wel iemand zijn ideeën voorstellen over Brussel. Men moet een hervorming echter niet verwarren met avontuur. Het is een kwetsbaar evenwicht dat tot de oprichting van het Brussels gewest heeft geleid", aldus Picqué.

Aan Nederlandstalige kant krijgt zijn compromisvoorstel een gematigd onthaal. Voor de SP.A'er Jef Van Damme gaat het om twee dossiers van een verschillende orde. "De decumul waarvan de SP.A voorstander is, kan intern in Brussel geregeld worden, zonder te raken aan de basisevenwichten. Het huidige aantal Brusselse parlementairen komt dan weer uit een Belgisch evenwicht. Het zijn dus twee dossiers van een andere orde", aldus Van Damme.

De N-VA'er Johan Van den Driessche vindt het dan weer positief dat Picqué pleit voor meer overleg met Vlaanderen. "Maar ik kan hem niet volgen over de evolutie van de Brusselse structuren want die zal de spanningen niet oplossen. Daarvoor bestaat in onze ogen maar één oplossing: de fusie tussen het gewest en de 19 Brusselse gemeenten in een enkele entiteit met districten en arrondissementen zoals in Antwerpen en andere steden in het buitenland."

Voor het Irisfeest staan zaterdag en zondag naar goede traditie rond het Paleizenplein en in het Warandepark tientallen activiteiten en concerten op het programma, met als afsluiter een hulde aan de 40 jaar geleden overleden Jacques Brel. Daarnaast sluiten de Europese instellingen zich voor het eerst aan en openen ze op zaterdag de deuren tijdens hun Europadag.

Meest gelezen