Video player inladen...

Chinees standbeeld van Marx wekt wrevel in Duitsland

Op de 200e verjaardag van Karl Marx wordt protest verwacht in zijn geboortestad Trier. China schonk een standbeeld van de grondlegger van het communisme, maar onder meer mensenrechtenactivisten vinden het ongepast om dat te onthullen.

Vijf en een halve meter hoog is het nieuwe, bronzen standbeeld van Karl Marx, dat China cadeau deed aan Trier.  De burgemeester is er blij mee. Hij hoopt dat het “bepaalde oordelen en vooroordelen zal wegwerken”. Er is lang over nagedacht, zegt Oberbürgermeister Wolfram Leibe, maar "ik beschouw het als een gebaar van vriendschap, en ik hoop dat mensen hierdoor over Marx zullen praten."

Liberalen, groenen en het extreemrechtse Alternative for Deutschland stemden tegen het standbeeld. AfD plant een stille betoging.  Ook slachtoffers van het communisme in voormalig Oost-Duitsland zijn niet opgezet met de grote Marx.

De schrijversorganisatie PEN vroeg om de onthulling uit te stellen, wegens het gebrekkige respect voor de mensenrechten in China. PEN vraagt met name dat Liu Xia het land mag verlaten. Zij is dichter en fotograaf en de weduwe van Liu Xiabo, Nobelprijswinnaar voor de Vrede. Haar man is  vorig jaar overleden, nadat hij geen behandeling in het buitenland kreeg voor kanker. Zelf heeft Liu Xia al acht jaar huisarrest.   

Vijftig tinten rood

In Trier zijn er honderden activiteiten in verband met Marx, onder meer drie tentoonstellingen over leven en werk van Marx. Er is ook een artistieke installatie van Ottmar Hörl in open lucht, met een massa  Karl-Marxtuinkabouters in verschillende tinten rood. Trier hoopt op extra toeristen in het Marxjaar. Die kunnen bijvoorbeeld een glaasje moezelwijn van het merk "Das Kapital" drinken. Zelfs de "Ampelmannetjes" in de verkeerslichten hebben de vorm van Karl Marx.

In China is grote hulde gebracht aan Marx. President Xi Jinping noemde hem in een toespraak de grootste denker van de moderne tijd. Ondanks een kapitalistische economie en een groeiende kloof tussen arm en rijk moeten Chinese studenten en ambtenaren nog altijd verplicht een cursus marxistische theorie volgen. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen