Portret van Hugo Claus door Roger Raveel

Clausfeestje in de straten van Antwerpen

Op verschillende plaatsen in Antwerpen brengen acteurs en auteurs hulde aan schrijver Hugo Claus, tien jaar na zijn dood. Het Letterenhuisfestival viert feest onder de vlag “Ieder zijn Claus”.

Het Letterenhuis in Antwerpen, tegelijk archief en springlevend museum van de letteren, houdt voor het tweede jaar een Festival. Uiteraard in het teken van Hugo Claus, die tien jaar geleden stierf. In het Letterenhuis zelf loopt een boeiende tentoonstelling over het werk en het leven van Claus, samengesteld door Hilde Van Mieghem.

Op alles samen 20 locaties in Antwerpen - koffiebars, boekhandels en vele andere plekjes -  brengen schrijvers, dichters, zangers, slammers, buurtbewoners, muzikanten en kunstenaars hulde aan Claus. Zij vertellen verhalen, schrijven gedichten, lezen voor, zingen of worden geïnterviewd. Enkele namen: Marcel Vanthilt, Gregory Frateur, Hilde van Mieghem, Fleur van Groningen, Robbe de Hert of Heleen Debruyne. 

De expo "Hugo Claus – Achter vele maskers" is tijdens het festival gratis te bezoeken in het Letterenhuis. U kunt ook petanque spelen in Antwerpen. Het is met een beeldfragment van een petanquespelende Claus dat een andere expo, "Con Amore" in Bozar, opent. Die is dan weer samengesteld door Marc Didden.  

Tentoonstellingen, heruitgaven, nieuwe publicaties, een audiowandeling in Kortrijk, theatervoorstellingen ... Claus is tien jaar na zijn overlijden niet vergeten.

Meest gelezen