Video player inladen...

De Clercq: "Het is tijd voor een blauwe burgemeester in Gent"

In Gent heeft Open VLD zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voorgesteld. Er staan 33 nieuwkomers op de lijst. Lijsttrekker Mathias De Clerq gaat resoluut voor de burgemeesterssjerp.  

Bij de voorstelling sprak De Clercq over een diverse lijst met "peper en zout". "Er zitten veel Gentse kruiden in: we hebben volksfiguren uit alle hoeken en kanten van de Gentse samenleving en uit diverse geledingen." Oud-premier Guy Verhofstadt is lijstduwer.

Over zijn eigen ambitie is De Clercq heel duidelijk: "Het is tijd voor een blauwe burgemeester.  Ik voel dat nu burgemeester Daniel Termont stopt er heel veel mensen onze richting uitkijken met een Gentse sociaalliberale traditie, met een blik op de toekomst, met een passie voor Gent. Ik voel dat er echt een momentum is en dat momentum gaan wij grijpen."

We gaan het momentum grijpen

Schepen Christophe Peeters van Financiën en Sofie Bracke staan bovenaan de lijst, gevolgd door gemeenteraadslid Stéphanie D'Hose en fractieleider Sami Souguir. Actrice Mieke Bouve, die eerder haar overstap van SP.A naar Open VLD aankondigde, staat op plaats 9, gevolgd door voormalig Gents politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. Een tiental kandidaten met een migratieachtergrond vervolledigen de lijst.

Over de inhoud van het programma laat de partij nog niet in haar kaarten kijken. "De Gentenaars staan voor een duidelijke keuze. Gaat Gent terugplooien op zichzelf? Op het eigen grote gelijk van links of rechts? Of willen we verzoenen? De Gentse liberalen zijn de beste garantie voor eenheid en vooruitgang in deze stad", zegt De Clerq.

Over coalities wil De Clercq niet speculeren, al zijn Vlaams Belang en PVDA uitgesloten. "We zullen samenwerken met de partijen waarmee we het grootste deel van ons programma kunnen uitvoeren." De Gentse liberalen vormen momenteel met het kartel van SP.A en Groen een meerderheid.  

Video player inladen...

Meest gelezen