De ECB in Frankfort.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Griekse banken doorstaan stresstest ECB

De grootste vier Griekse banken hebben de laatste stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) doorstaan. Volgens de ECB zijn de kapitaalbuffers van de vier redelijk op orde en is er geen nood aan een nieuwe kapitaalinjectie.  

Bij een stresstest onderzoekt de ECB of de banken gezond genoeg zijn om overeind te blijven als het financieel-economisch klimaat ernstig verslechtert. De Europese Bank publiceerde vandaag de testresultaten van Alpha Bank, Eurobank, NBG en Piraeus Bank. De eerste drie banken lieten weten dat er geen behoefte is aan nieuwe kapitaal aangezien de reserves groot genoeg zijn. Piraeus Bank zei dat het nog wat huiswerk te doen heeft en dat ze de kapitaalbuffers nog wat groter wil maken.

Sinds de financiële crisis in 2010 zijn de Griekse banken al drie keer geherkapitaliseerd, de laatste keer in 2015. De prestaties van de banken lijden nog altijd onder het meeslepen van slechte leningen uit het verleden. In 2010 ging het om 96 miljard euro, tegen 2019 zou dat cijfer moeten teruggebracht worden tot 65 miljard.

Een stresstest voor de andere Europese banken is gepland voor de herfst van dit jaar.

Meest gelezen