Video player inladen...

Krachtigste aardbeving in 40 jaar treft Hawaï

Het eiland Hawaï is vannacht getroffen door een krachtige aardbeving met een kracht van 6.9. Het gaat om de krachtigste beving in veertig jaar, maar de schade valt erg goed mee. Er is voorlopig geen sprake van slachtoffers.

Hawaï is opnieuw opgeschrikt door twee aardbevingen, de zwaarste met een magnitude van 6.9. Sinds enkele dagen is er bijzonder veel vulkanische activiteit. Voorbije dagen zijn al zo'n 1.700 inwoners van Hawaï geëvacueerd nadat lavastromen erg dicht bij residentiële wijken kwamen. Enkele huizen zijn volledig vernield door die lavastromen. De autoriteiten hadden na eerdere schokken al een evacuatie bevolen in de omgeving van een actieve vulkaan. Er is geen tsnunami-alarm.

Donderdag begon ook een uitbarsting van de Kilauea, een van de actiefste vulkanen ter wereld. Gedurende twee uur spuwde de vulkaan lava. Zo'n 1.700 mensen moesten hun huizen verlaten omdat lava uit scheuren in de grond kwam. De autoriteiten waarschuwen dat de toestand helemaal niet stabiel is.  

Shane Turpin
Video player inladen...

Meest gelezen