Video player inladen...

Libanon voor het eerst in negen jaar naar de stembus

Libanon trekt voor het eerst in negen jaar naar de stembus om een nieuw parlement te verkiezen. Verwacht wordt dat de partij van premier Saad Hariri licht verlies zal boeken, maar dat hij toch een nieuwe regering zal kunnen vormen.

Waarover gaan deze verkiezingen?

De politieke situatie in Libanon is bijzonder complex. Het politieke landschap is helemaal verdeeld over de vele religieuze groepen. Het arme land lijkt meer dan eens de speelbal van de grote regionale spelers die in Libanon elk hun fracties steunen.

Libanon heeft zich nooit volledig hersteld van een bloedige burgeroorlog (1975-1990). Het land vangt intussen zo’n miljoen vluchtelingen uit buurland Syrië op. Door de politieke instabiliteit groeit de economie nauwelijks. Libanon kreunt onder de schulden. De voorbije jaren kwam Libanon vooral in het nieuws door stroompannes en omdat de regering er maar niet in slaagt het huishoudelijk afval op te halen en te verwerken.

Een nieuwe kieswet moet meer evenwicht brengen tussen de drie grote religieuze groepen in het land, de soennieten, sjiieten en christenen. Toch wordt verwacht dat de nieuwe kieswet weinig verandering zal brengen in de zetelverdeling.

De kiesbureaus gaan zondag 6 mei open om 07.00 uur (06.00 uur Belgische tijd) en zullen onder toezicht staan van onder meer een verkiezingswaarnemingsmissie van de EU. De eerste resultaten worden maandag 7 mei verwacht, een dag die de regering als een officiële feestdag heeft uitgeroepen.

Huidige premier Hariri op bezoek de Franse president Macron (archief)
AFP or licensors

Saad Hariri opnieuw premier?

Verwacht wordt dat de huidige premier Saad Hariri opnieuw zou winnen en dus een nieuwe regering zal kunnen vormen. Maar Hariri, een soenitische moslim die steun krijgt uit Saudi-Arabië,  gaat verzwakt de verkiezingen in onder meer omdat hij het moet opnemen tegen onafhankelijke soennitische kandidaten. Op die manier zouden de soennitische stemmen verdeeld raken.

Saad Hariri volgde zijn vader, Rafik Hariri, op als premier, nadat die in 2005 omkwam bij een bloedige aanslag. Leden van Hezbollah werden later veroordeeld voor die aanslag.  

Aanhangers van Hezbollah
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wint Hezbollah?

Een van de belangrijkste spelers in de Libanese politiek is de gewapende beweging Hezbollah. Die sjiitische organisatie wordt financieel en militair gesteund door Iran. Zowel de VS als Europa beschouwen Hezbollah als een terroristische organisatie. Verwacht wordt dat Hezbollah sterker uit deze verkiezingen zal komen.

Het Westen en Saudi-Arabië steunen de Libanese regering in de training en uitbouw van het Libanese leger. Ze kijken met argusogen naar de groeiende populariteit van Hezbollah.  

Hezbollah heeft in het verleden niet geaarzeld raketten af te vuren naar buurland Israël. Nu de spanning in de regio oploopt met Iran, wordt gevreesd dat ook Hezbollah zich zal mengen in het opbod.  

AFP or licensors

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen