Video player inladen...

Macron als Napoleon of als bankier: Tienduizenden Fransen betogen tegen beleid van president

Net voor Emmanuel Macron de eerste verjaardag van zijn verkiezing tot president viert, protesteren tienduizenden Fransen tegen zijn beleid. De betogers richten zich vooral tegen de hervormingen van Macron en zijn regering. De politie is massaal aanwezig in Parijs: 2.000 manschappen zijn opgetrommeld.   

Maandag zal het precies een jaar geleden zijn dat Emmanuel Macron verkozen werd als president van Frankrijk. Hij stelde zich tot doel Frankrijk ingrijpend te hervormen, maar onder meer zijn spoorweghervorming en wetsontwerpen om de toegangsvoorwaarden voor het hoger onderwijs strikter te maken, liggen zwaar onder vuur.

Tegen deze en andere hervormingen is het protest vandaag gericht. De betogers verwijten Macron en zijn regering dat ze met hun beleid vooral ondernemingen en grootverdieners bevoordelen. 

AFP or licensors

Voor de start van de manifestatie in Parijs was de politie al massaal aanwezig. Uit angst voor een herhaling van de rellen in de marge van de demonstraties op 1 mei zijn meer dan 2.000 manschappen opgetrommeld. 

40.000 betogers

Maar de manifestatie begon in een ontspannen sfeer aan de Place de l'Opéra. De betogers dragen borden waarop Macron wordt voorgesteld als koning, als Napoleon, of als bankier.  

AFP or licensors

Volgens de radicaal-linkse partij La France Insoumise, die deelneemt aan de manifestatie, zijn er 160.000 betogers, maar zowel de politie als een collectief van media-instellingen, waaronder het persagentschap AFP, houden het bij krap 40.000 manifestanten.  

Video player inladen...

De manifestatie wordt rond 20 uur ontbonden aan de Bastille. Er is al een nieuwe dag van protest gepland, met name op 26 mei.   

Macron bevindt zich overigens op duizenden kilometer van het protest. Hij heeft net een bezoek beëindigd aan het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan.

Meest gelezen