Video player inladen...

Na vulkaanuitbarsting is Hawaï ook getroffen door grootste aardbeving in 40 jaar

Hawaï is getroffen door de grootste aardbeving in 40 jaar. Ze had een kracht van 6.9 en volgde op een reeks vulkaanuitbarstingen. Honderden mensen zijn geëvacueerd, de Nationale Garde is ingeschakeld om de toestand in goede banen te leiden. Voorlopig zijn er geen slachtoffers gemeld.

Het epicentrum van de aardbeving lag aan de zuidkant van de vulkaan Kilauea, die sinds donderdag uitbarst. Afgelopen donderdag stroomde lava binnen in een residentiële woonwijk op het meest oostelijke punt van Hawaï. Meer dan 1.500 mensen moesten hun huis verlaten. Een huis en een ander gebouw werden verwoest.

Nog altijd komen er lava en toxische gassen vrij. 

Video player inladen...

Vlak na de vulkaanuitbarsting had de gouverneur van Hawaï al de noodtoestand uitgeroepen. De Nationale Garde werd ingeschakeld om alles in goede banen te leiden.

Daags na de vulkaanuitbarsting werd Hawaï getroffen door de zwaarste aardbeving in 40 jaar. Met een kracht van 6.9 was ze de zwaarste van meer dan 110 aardschokken in 24 uur op het eiland. 

Video player inladen...

De Kilauea is een van de vijf vulkanen op Hawaï. Hij ligt tegen de zuidelijke flank van een veel grotere vulkaan, de Mauna Loa. De Kilauea (de naam betekent "spuwen" in het Hawaïaans) is een van de actiefste en meest bezochte vulkanen ter wereld. Een van de kraters is sinds 1983 voortdurend actief. De Kilauea wordt gezien als de thuis van Pele, de vulkaangodin uit Hawaïaanse legendes. 

Meest gelezen