Video player inladen...

Diplomatieke rel tussen Frankrijk en VS na verklaringen Trump over aanslag in Bataclan

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert verontwaardigd op de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump voor de NRA. Daarin verdedigde Trump het recht op vrije wapendracht door te verwijzen naar de terreuraanslag in de Parijse concertzaal Bataclan.

Trump stelde dat er in de Bataclan heel wat minder slachtoffers gevallen zouden zijn als de slachtoffers gewapend waren geweest. "Niemand heeft wapens in Parijs. Niemand. En we herinneren allemaal hoe er 130 mensen (gedood werden) en veel mensen vreselijk, vreselijk gewond werden", zo zei Trump tijdens een toespraak voor de NRA, de invloedrijke wapenlobby in de VS.

"Ze werden op brutale wijze gedood door een kleine groep terroristen die wapens had", vervolgde de president. "Maar als één medewerker of één toeschouwer, of één persoon in deze zaal daar geweest was met een vuurwapen dat tegen de aanvallers werd gericht, dan zouden de terroristen zijn weggevlucht of zijn neergeschoten. En het zou een volledig ander verhaal geweest zijn", verklaarde Trump, die luid werd toegejuicht.

(Lees verder onder de video)
 

Video player inladen...

De Fransen zijn niet te spreken over de uitspraken van Trump. "Frankrijk drukt zijn "strenge afkeuring" uit over de uitspraken van president Trump over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en vraagt respect voor de herinnering van de slachtoffers", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de voormalige president François Hollande, zijn premier Manuel Valls en zijn minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zijn verontwaardigd. "De schandelijke voorstellen van Donald Trump en zijn obscene grimassen laten duidelijk zien wat hij van Frankrijk en zijn waarden denkt", zegt Hollande. "Verontwaardiging en walging na de uitspraken van Trump over de aanvallen van 13 november. Solidariteit met de slachtoffers en de geschokte Fransen", tweet Cazeneuve.

Meest gelezen