Wie zijn de twee Belgische halvefinalisten in de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang?

De Antwerpse Charlotte Wajnberg en de Belgisch-Franse Marianne Croux, beiden sopraan, zingen vanavond de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Wie zijn deze twee zangeressen? Een portret.  

Charlotte Wajnberg, geboren als Charlotte Cromheeke, is 28. Ze studeerde met grote onderscheiding af in de klas van Anne Cambier aan het Conservatorium van Antwerpen en zat in de liedklas van Lucienne Van Deyck en Jozef De Beenhouwer. In 2011 debuteerde ze in de Koninklijke Muntschouwburg. Ze wordt aan de piano begeleid door haar man Aaron Wajnberg, met wie ze ook professioneel een liedduo vormt. Ze is moeder van een zoontje van één jaar. 

Op Radio 2 zei Wajnberg eerder deze week dat ze nogal sereen omgaat met het competitie-element van de Koningin Elisabethwedstrijd: "Ik denk nog altijd: yes, ik mag nu mijn volgende recital gaan zingen. Ik focus mij meer op de muziek dan op het wedstrijdgegeven zelf.” Wajnberg wil de nadruk eerder op fijne emoties leggen dan op show.    

Marianne Croux (27) heeft zowel de Belgische als de Franse nationaliteit. Ze werd in Senlis geboren, in Frankrijk, maar woonde als kind in de buurt van Marche-en-Famenne. Ze  startte op haar vierde met viool en piano en begon pas op haar 15e te zingen. Aan het IMEP, het Institut de Musique et de Pedagogie in Namen studeerde ze zang en piano, en daarna trok ze naar het Conservatorium van Parijs. Ze is verbonden aan de Academie van de Opera van Parijs. Na de eerste ronde was haar commentaar “dat dit de zwaarste selectie was”.  Zowel in de eerste ronde als in de halve finale komt Croux als allerlaatste aan de beurt.

Wajnberg en Croux komen vanavond in actie in de Koningin Elisabethwedstrijd. Na afloop maakt de jury de twaalf finalisten bekend.  U kunt alles live volgen, vanaf 15u op Canvas, vanaf 19u op Klara en vanaf 20u op Canvas+ (het tv-kanaal van Ketnet).

Bekijk hier onder nog eens alle zes de Belgische sopranen die aan de eerste ronde begonnen:

 

Meest gelezen