"Medewerkers Trump huurden spionnen in om deal met Iran in diskrediet te brengen"

Medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump zouden een Israëlische spionagefirma hebben ingehuurd om bezwarend materiaal te vinden over twee voormalige onderhandelaars van het nucleaire akkoord met Iran. Dat schrijft de Britse krant The Observer, in de aanloop naar de week waarin Trump moet beslissen of hij de deal opzegt. 

Volgens The Observer zouden medewerkers van Trump in mei van vorig jaar contact hebben opgenomen met Israëlische privé-detectives. Zij zouden de vraag hebben gekregen om te speuren naar bezwarende informatie over Ben Rhodes en Colin Kahl, twee medewerkers van Trumps voorganger Barack Obama, die het akkoord met Iran mee onderhandelden. 

"Het idee was dat mensen die handelden voor Trump degenen in diskrediet zouden brengen die cruciaal waren bij het promoten van de deal, zodat het makkelijker zou worden om onder de deal uit te komen", zo wordt een anonieme bron die weet zou hebben van de campagne geciteerd in The Observer en zusterkrant The Guardian.

Volgens documenten die The Observer kon inkijken, was aan de onderzoekers van het Israëlische spionagebureau gezegd dat ze moesten graven in het persoonlijke leven en de politieke carrière van de twee onderhandelaars

Volgens de bronnen die de krant aanhaalt, is er contact en afstemming geweest tussen  medewerkers van Trump en de onderzoekers, maar is het niet duidelijk of er daadwerkelijk een begin is gemaakt met de lastercampagne, hoeveel werk er dan is gedaan en hoe lang.  

Meest gelezen