Video player inladen...

De Wever: "Minder leefloon voor wie kind niet naar kleuterschool stuurt"

De Antwerpse N-VA-afdeling wil minder leefloon voor leefloners die hun kinderen niet naar de kleuterschool sturen. Dat heeft voorzitter Bart De Wever gezegd in "Het Journaal". Het is een van de programmapunten waarmee de partij in Antwerpen naar de komende verkiezingen wil trekken. "Minder leefloon, maar met de beste bedoeling om meer kansen te geven aan de kinderen."

De leden van de N-VA keuren straks in Antwerpen het programma goed waarmee de partij in oktober in Antwerpen naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. De partij zet vooral in op veiligheid, mobiliteit en identiteit. Voor dat laatste wordt in eerste instantie aan het onderwijs gedacht. De Wever wil dat meer anderstalige kinderen ook naar het kleuteronderwijs gaan.

"In Antwerpen is bijna 70 procent van de 0- tot 9-jarigen van vreemde afkomst", zegt De Wever. "In heel veel van die gezinnen wordt thuis geen Nederlands gesproken. We vinden dat die kinderen naar de kleuterschool moeten gaan om de taal te verwerven." Nu is het volgens De Wever zo dat die vaak te laat instappen en zo met een taalachterstand beginnen aan hun schoolcarrière. "Zo kunnen we de talenten van die kinderen niet ontginnen."

We denken aan een korting op het leefloon voor wie zijn kinderen niet naar school stuurt

De leerplicht is pas vanaf 6 jaar, dus denkt De Wever aan "een aantal stokken achter de deur" om de ouders van die kinderen toch aan te zetten hun kinderen naar het kleuteronderwijs te sturen. "We denken eraan om mensen die een beroep doen op het leefloon "een korting" te geven op het leefloon als ze hun kinderen niet naar school sturen."

De Wever benadrukt dat dit minder leefloon "met de beste bedoelingen meer kansen moet geven aan de kinderen". Het voorstel moet de kansarmoede doorbreken en ertoe leiden dat er in de toekomst minder werkloze jongeren zijn en de openstaande vacatures ingevuld geraken. "Als we die twee niet kunnen verbinden in de toekomst, zijn we er aan voor de moeite."

Sabotage, vandalisme, sluikstorten en overlast moeten een grond kunnen zijn voor het verbreken van het contract

Een ander voorstel is dat het mogelijk moet zijn om mensen uit hun sociale woning te zetten als ze voor overlast of problemen zorgen. "Mensen die het leven in sociale blokken onmogelijk maken door sabotage, vandalisme, sluikstorten of overlast moeten kunnen worden uitgezet", zegt De Wever. "Dat moet een grond worden voor het verbreken van het contract."

Daarnaast wil de N-VA doorgaan met de "war on drugs" en wil de partij de politie meer hulpmiddelen geven om de strijd tegen (drugs)criminaliteit aan te pakken zoals drones, bodycams (camera's op het lichaam) en dashcams (camera's op het dahboard van een wagen).

Het cameranetwerk moet van 500 naar 1.000 camera's gaan en er zouden "stadsmariniers" op het toneel verschijnen. Dat zijn door de burgemeester aangestuurde aanspreekpunten per buurt met eigen bevoegdheden en middelen. Zij moeten de veiligheids- en leefbaarheidsproblemen structureel oplossen door mensen en diensten samen te brengen.

Bekijk hier het interview van Bart Verhulst met Bart De Wever in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen