Egypte is formeel: achter de muren van de tombe van Toetanchamon gaan geen verborgen ruimtes schuil

Achter het graf van Toetanchamon in Egypte schuilen dan toch geen verborgen ruimtes, laat staan dat de legendarische koningin Nefertiti daar begraven ligt. Dat zegt het ministerie van Antiquiteiten na uitgebreid radaronderzoek.

In Egypte is het doek gevallen over een opwindende zoektocht die de wereld van egyptologen bijna 3 jaar in de ban heeft gehouden. Met een mededeling op Facebook meldt het ministerie van Antiquiteiten vandaag dat achter de muren van het graf van Toetanchamon in de Vallei der Koningen helemaal geen verborgen ruimtes schuilgaan.

Het verhaal begon in de zomer van 2015 toen de Britse egyptoloog Nicholas Reeves een theorie lanceerde waarin hij stelde dat het graf van de beroemde farao die in de 14e eeuw voor Christus over Egypte regeerde een geheim verborg dat tot de verbeelding sprak: achter sommige muren staken volgens hem 2 of meer toegemetste kamers.

Sterker nog: de legendarische koningin Nefertiti lag volgens Reeves mogelijk in 1 van die kamers begraven. Zij was waarschijnlijk de stiefmoeder van Toetanchamon en stond bekend om haar oogverblindende schoonheid.

Controverse

De theorie veroorzaakte van meet af aan veel controverse. Heel wat egyptologen vonden de piste van Reeves klinkklare nonsens, maar toch stonden de autoriteiten van Egypte verschillende uitgebreide onderzoeken toe. Zo mochten een Japanse wetenschapper en een team van National Geographic de muren van de tombe met radar doorlichten.

De resultaten waren tegenstrijdig. De Japanse wetenschapper vond naar eigen zeggen aanwijzingen van verborgen ruimtes, maar hij was de enige die de resultaten van zijn zelfgebouwde onderzoeksinstrumenten kon interpreteren. Het team van National Geographic sprak dan weer formeel tegen dat de ruimtes bestonden.

Turijn

Vorig jaar was het de beurt aan een groep archeologen verbonden aan de polytechnische universiteit van Turijn om de tombe met radarstralen te doorgronden. Zij moesten de kwestie van de verborgen ruimtes voor eens en voor altijd oplossen en volgens het ministerie van Antiquiteiten hebben ze dat ook gedaan: ze bestaan niet.

Wat "de grootste archeologische ontdekking van de 21e eeuw" moest zijn, draait zo uit op een sisser. De conclusie betekent ook dat het graf en de mummie van Nefertiti nog steeds niet zijn gevonden.

Meest gelezen