Video player inladen...

Grimbergse paters willen weer zelf bier brouwen, maar waar zit het recept en zal het drinkbaar zijn?

De abdij van Grimbergen wil opnieuw zélf Grimbergen-bier brouwen. De paters broeden op een plan om een microbrouwerij en een belevingscentrum te installeren binnen de abdijmuren. Met vrijwilligers die Oudnederlands kunnen lezen, zijn ze al een jaar op zoek naar het oorspronkelijke recept in de archieven. De ingrediënten hebben ze al, de verhoudingen niet.

"We willen graag terug naar de roots van ons bier. Sinds de Franse Revolutie is Grimbergen nooit meer in de abdij zelf gebrouwen", vertelt pater Karel Stautemas. Dat gebeurt al jaren in de brouwerij van Alken Maes. "De mensen hebben recht op een authentiek bier. Daarom willen we opnieuw nauw betrokken zijn bij het brouwproces."

Is middeleeuws bier wel drinkbaar?

De bekende Grimbergen-varianten zullen nog steeds door Alken Maes worden gebrouwen. De microbrouwerij zou een exclusief bier maken dat enkel in de abdij gebrouwen wordt. De paters zijn al een tijdje op zoek naar het oude, oorspronkelijke recept.

Er zit hop, gerst en tarwe in

"We hebben een hele grote bibliotheek. Het laatste jaar zijn we met vrijwilligers - die Oudnederlands kunnen lezen - naarstig op zoek naar het recept. De ingrediënten kennen we al: er zit hop (vroeger gebruikte men nochtans gruit), gerst en tarwe in", aldus Stautemas.

Maar dat recept is geen heilige graal. "De grote vraag is: kan je vandaag de dag middeleeuws bier drinken? Is het drinkbaar met onze smaken?" Daarom zijn de paters bezig met een haalbaarheidsstudie.

AUDIO Karel Stautemas legt het uit in "De ochtend" op Radio 1:  

Feestzaal weg

De paters hebben ook al een geschikte locatie voor hun belevingscentrum en brouwerij voor ogen. "We willen van brasserie Fenikshof, de gelijknamige feestzaal, en Volkssterrenwacht MIRA één groot gebouw maken. Nu staan er nog tussenmuren in, maar we laten onderzoeken of het haalbaar is om alles daar onder te brengen." Daarna wil de abdij een internationale wedstrijd uitschrijven voor architecten die het project willen uitwerken.

De gemeente Grimbergen huurt Fenikshof al bijna 20 jaar van de abdij, maar in oktober 2019 loopt dat contract af. Het contract zal niet meer worden verlengd door de abdij. De plannen van de abdij om de feestzaal een nieuwe bestemming te geven, heeft een grote impact op het verenigingsleven in en rond Grimbergen. Veel verenigingen organiseren regelmatig activiteiten in de zaal.

"Die zullen inderdaad op zoek moeten gaan naar een andere locatie", weet pater Stautemas. "We werken nu al samen met de gemeente om een oplossing voor hen te vinden. Misschien moet de gemeente wel een nieuwe feestzaal bouwen."

Video player inladen...

Meest gelezen