Van "waarom werkt de wifi niet?" tot "waarom koop je altijd te veel bij Ikea?":  10 colleges van Universiteit van Vlaanderen voor u uitgelicht

Universiteit van Vlaanderen zit al aan het 100e filmpje. Op het internet biedt het project van de vijf Vlaamse universiteiten en de VRT gratis colleges aan waarbij een bevattelijk antwoord wordt gegeven op grote en minder grote wetenschappelijke vraagstukken. Wij lichten 10 opvallende colleges uit.

Waarom werkt mijn wifi niet?

Waarom valt de wifi-verbinding soms weg of lijkt die niet zo goed te werken? Frustrerend en herkenbaar? Professor Steven Latré (UAntwerpen) legt uit hoe dat komt en wat je er eventueel aan kunt doen.

Video player inladen...

Waarom ga jij vanavond weer te laat naar bed?

Het is een dilemma dat tot veel slaaptekort leidt: een extra aflevering van je favoriete televisieserie bekijken of toch gaan slapen. ’s Morgens vroeg is naast de vermoeidheid vaak ook de spijt groot als je voor dat eerste hebt gekozen. Door die spijt ben je vastberaden om die avond wél vroeg te gaan slapen, maar opnieuw lukt het niet. Media-expert Liese Exelmans (KU Leuven) weet hoe dat komt en wat we eraan kunnen doen.

Video player inladen...

Is de Europese Unie een geldverslindende machine?

Geeft Europa schandalig veel geld uit of valt dat al bij al wel mee in verhouding tot de nationale begrotingen? Professor Hendrik Vos (UGent) geeft tekst, context en duiding.

Video player inladen...

Wat veroorzaakt al die chaos in je hoofd?

Ken je dat gevoel als je een kamer binnenwandelt en totaal geen idee meer hebt wat je daar komt doen? Of je bent al een tijdje op zoek naar je bril die gewoon op je hoofd staat. Professor Elke Van Hoof (VUB) stelt gerust: je bent niet alleen en je kunt er bovendien iets aan doen.

Video player inladen...

Waarom nemen rationele mensen domme beslissingen?

De mens is al bij al een intelligent wezen, maar slaagt er niet altijd in om rationele beslissingen te nemen. Professor Wouter Duyck (UGent) analyseert de feilbaarheid van ons brein en de soms vreemde hersenkronkels die we maken.

Waarom kan je Ikea niet buiten komen zonder iets te kopen?

Je ging voor een weldoordacht gekozen meubelstuk naar de Ikea, maar komt met veel meer buiten. Hoe slaagt de Zweedse meubelgigant erin je zo gemakkelijk te doen kopen? Retail designexpert Katelijn Quartier (UHasselt) legt uit hoe ze dat doen.

Video player inladen...

Kunnen we 's nachts zonlicht gebruiken?

Is het mogelijk om licht overdag op te slaan om die ’s nachts te gebruiken om bijvoorbeeld de zonnepanelen ermee te laten werken? Steek je licht op bij Professor Philippe Smet (UGent).

Video player inladen...

Koop je beter plastic of glazen flessen?

Wat is nu het beste voor het milieu: glas of plastic? Glazen flessen zijn gemakkelijk herbruikbaar, maar wegen meer en wegen dus meer op het milieu bij transport. Plastic flessen zijn lichter, maar moeten gerecycleerd worden. Ecodesign-expert professor Karine Van Doorsselaer (Uantwerpen) klaart uit wat de beste keuze is.

Video player inladen...

Hoe sta je minder lang in de file?

We staan lang niet alleen op de snelweg in de file: we wachten ook bij het toilet of aan de kassa van de supermarkt. Hoe kunnen we die wachtrijen minder lang maken? Professor Wouter Rogiest (UGent) legt uit.

Video player inladen...

Waarom moet je banger zijn van je eigen gsm dan van een gsm-mast?

Hoe gevaarlijk is de straling van je gsm eigenlijk, is het gevaarlijker dan die van een gsm-mast en waarom slaap je het best niet met je gsm? Stralingsexpert professor Guy Vandenbosch (KU Leuven) legt het uit.

Video player inladen...

Meest gelezen