Iconische Plaza Hotel in New York verandert voor 500 miljoen euro van eigenaar

In New York krijgt het iconische Plaza Hotel een nieuwe eigenaar. Dat meldt The New York Times en bevestigt 1 van de kopers aan AFP. Met de transactie is een bedrag van 600 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro) gemoeid.

Het is 1 van de meest iconische gebouwen van New York: het Plaza Hotel, een majestueus pand uit 1907 op de hoek van 5th Avenue en Central Park in Manhattan. Het was te zien in talloze al even iconische films als "North be northwest" van Alfred Hitchcock (1959) en "Home alone 2: Lost in New York" van Chris Columbus (1992).

(Lees voort onder afbeelding)

Precies dat hotel krijgt binnenkort een nieuwe (hoofd)eigenaar. De Sahara Group die momenteel het grootste deel van de aandelen van het Plaza Hotel in handen heeft, verkoopt die aan White City Ventures. Dat is een investeringsfonds met zijn hoofdzetel in Dubai. 

Met de transactie is een bedrag van 600 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro) gemoeid. De verkoop moet op 25 juni rond zijn. "Het Plaza Hotel is uniek, maar niemand heeft er tot nog toe een mondiaal merk van gemaakt", zegt Shahal Khan van White City Ventures. "Ik zoek een bijkomende locatie, misschien in China of Europa. Even goed bouw ik een ander Plaza Hotel in Abu Dhabi of Dubai."

Pour la petite histoire: tussen 1988 en 1995 was de Amerikaanse president Donald Trump de eigenaar van het Plaza Hotel. Hij verkocht het aan een aanzienlijke minprijs nadat hij van zijn eerste vrouw Ivana was gescheiden. Eerst speelde hij nog een cameo in het hotel in "Home alone 2". In een scène vraagt het personage Kevin McCallister (Macaulay Culkin) hem de weg naar de lobby waarna Trump hem de juiste kant uitstuurt.

Meest gelezen