De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.

Noord-Korea: "Misleidende beweringen en provocaties van de VS bedreigen het Koreaanse vredesproces"

"Misleidende beweringen" van Amerikaans president Donald Trump en "doelbewuste provocaties" van de Amerikaanse overheid bedreigen het vredesproces in Korea, zo stelt de Noord-Koreaanse regering. Ze spreekt van een "gevaarlijke poging om de hardbevochten sfeer van dialoog te verknoeien."

Onlangs werd de dooi in de relaties tussen Zuid- en Noord-Korea ingezet met een ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-Un. En binnen enkele weken zullen Amerikaans president Donald Trump en Kim Jong-Un elkaar normaal gezien voor het eerst de hand schudden. Dat diplomatieke proces moet uitmonden in een vredesverdrag tussen het noorden en het zuiden van het Koreaanse schiereiland en zelfs een mogelijk denuclearisatie.

In de aanloop daarvan klopten Donald Trump en de zijnen zich nadrukkelijk op de borst over hun harde houding tegenover Noord-Korea en de impact daarvan op het huidige dooi. Dat valt slecht bij Kim Jong-Un, zo blijkt uit een statement van een regeringswoordvoerder dat opgetekend werd door het Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

Volgens Noord-Korea "misleidt" Trump "de publieke opinie" door te stellen dat de belofte tot denuclearisatie het resultaat was van sancties en andere diplomatieke druk.

Het zou niet bevorderlijk zijn als de VS de vredelievende intenties van Noord-Korea inschat als een teken van zwakte 

Statement van de Noord-Koreaanse regering

"Geen teken van zwakte"

Daar komt nog eens bovenop dat de VS "strategische militaire middelen" aan het uitrollen is in Zuid-Korea, klinkt het. Dat noemt Noord-Korea een "doelbewuste provocatie" en "een gevaarlijke poging om de hardbevochten sfeer van dialoog te verknoeien". En ook de vragen over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea vallen slecht.

"Het zou niet bevorderlijk zijn als de VS de vredelievende intenties van Noord-Korea inschat als een teken van zwakte en het druk en militaire bedreigingen blijft nastreven." 

Meest gelezen