Video player inladen...

Burgemeester: "Rock Werchter blijft definitief in Werchter"

Rock Werchter blijft definitief in Werchter. Dat zegt Dirk Claes, burgemeester van Rotselaar. Organisator Live Nation heeft fors geïnvesteerd in de gronden rond de weiden van Rock Werchter, er een groot park aangelegd, en heeft daarmee volgens de burgemeester kleur bekend. 

Even terugspoelen naar 2011, toen Werchter-organisator Herman Schueremans (Live Nation) de kat de bel aanbond: in een krant liet hij verstaan dat hij het grootste festival van het land niet langer in Werchter zou organiseren. Het festival barstte uit zijn voegen, maar een extra podium plaatsen lag niet voor de hand. De voormalige militaire luchtmachtbasis van Brustem kwam in the picture als mogelijke nieuwe locatie. 

Het dreigement viel niet in dovemansoren, want een jaar later paste de provincie Vlaams-Brabant het ruimtelijk uitvoeringsplan aan, waardoor een vierde podium wel mogelijk werd. 

De roep om een verhuizing werd daarna stiller, maar definitief uitsluitsel over een mogelijke nieuwe locatie kwam er niet. Het domein in Brustem wordt wel degelijk een festivalterrein, dat ook op de interesse van Live Nation kan rekenen, al liet Schueremans vorig jaar uitschijnen dat het dan wel niet voor Rock Werchter zou zijn. 

Vandaag komt dat uitsluitsel er wel, zegt burgemeester Claes. "Live Nation heeft heel wat eigendommen aangekocht, ze hebben er een prachtig park ingericht met dreven, 500 nieuw aangeplante bomen en prachtige weides. Het domein en het park zullen minstens 9 maanden per jaar openstaan voor de inwoners, die er dus een tuin van 24 hectare bij krijgen." Volgens Claes is dit dan ook "het definitieve sein om te zeggen dat Rock Werchter definitief in Werchter zal blijven."

Inhuldiging

Het park waarover Claes het heeft, is net vandaag officieel ingehuldigd in aanwezigheid van gouverneur Lodewijk De Witte van Vlaams-Brabant en Schueremans. 

"Er zijn mits toelating van de gemeente Rotselaar en de bvba Werchter Park ook grootschalige laagdynamische activiteiten mogelijk zoals bijeenkomsten van jeugdorganisaties en initiatieven voor het goede doel als Kom op Tegen Kanker, waar 5.000 tot 10.000 personen op aanwezig zijn. Concerten kunnen in die periode echter niet", zegt Claes.

De street-artinstallaties North West Walls blijven voortaan het hele jaar staan op het festivalterrein. Het terrein werd ten behoeve van vrachtwagens ook voorzien van brede verharde wegen. Er werd ook een nieuw drainagesysteem aangelegd om toestanden zoals de zware modderellende waarmee Rock Werchter twee jaar geleden werd geconfronteerd in de toekomst te vermijden.

Meest gelezen