Video player inladen...

Rouhani waarschuwt Trump voor "historische spijt" als hij akkoord met Iran opzegt

Teheran is voorbereid om eender welke beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump het hoofd te bieden. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani gezegd. Trump moet uiterlijk op 12 mei beslissen of de VS het nucleaire akkoord met Iran opzegt. Als de Verenigde Staten dat doen, zullen ze er "historische spijt" van krijgen, zegt Rouhani. 

Uiterlijk op 12 mei moet de Amerikaanse president Donald Trump beslissen of de VS zich terugtrekt uit het nucleaire akkoord met Iran. 

Zijn Iraanse ambtsgenoot Hassan Rouhani heeft in een interview met  de Iraanse staatstelevisie gezegd dat Teheran plannen heeft om het hoofd te bieden aan eender welke beslissing die Trump zal nemen. "Als Amerika uit het nucleair akkoord stapt, zal het er "historische spijt" van krijgen, zei de Iraanse president. 

Iran sloot het nucleaire akkoord in juli 2015 met de grootmachten VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland (de G5+1). Het akkoord steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf, met de bedoeling te garanderen dat ze vreedzaam blijven. In ruil daarvoor werden de sancties tegen Iran opgeheven en een normalisering van de economische relaties met het Westen in het vooruitzicht gesteld.

Trump noemde het akkoord, dat werd afgesloten tijdens de ambtstermijn van zijn voorganger Barack Obama, ooit "de slechtste deal in de geschiedenis van de VS". Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij ervan af wil.

Boris Johnson vertrekt naar VS

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is intussen vertrokken voor een tweedaags bezoek aan de Verenigde Staten.  Hij moet een laatste diplomatieke poging doen om de Amerikanen toch achter de deal geschaard te houden.

Eerder brachten de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel al dezelfde boodschap over aan president Trump. Ook de Verenigde Naties waarschuwden Trump al om de deal niet op te zeggen.

Meest gelezen