Video player inladen...

Van Overtveldt: "Moeilijk om niet naar de sociale zekerheid te kijken als je nog 3 miljard moet besparen"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil nog altijd inspanningen doen om het begrotingsgat in het laatste jaar van deze regering alsnog dicht te rijden. Dat zegt hij in "De zevende dag". Voor de N-VA zou dat wel met besparingen moeten gebeuren, onder meer in de sociale zekerheid. "Gezien het belang van de sociale zekerheid in de totale uitgaven is het moeilijk om niet ook daar te gaan kijken."

Om het begrotingstekort van 0,7 procent op te lossen, is nog zo'n 3 miljard euro nodig. N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde eerder in Terzake dat hij vindt dat de "dash" uit de regering is om alsnog dat evenwicht te bereiken. Daarop lieten vicepremier Kris Peeters (CD&V) en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten weten dat ze zich niet aangesproken voelen.

En ook De Wevers N-VA-collega en minister van Financiën Johan Van Overtveldt laat weten dat hij nog altijd voor dat begrotingsevenwicht wil gaan. "Maar we gaan onze voorstellen nu niet op tafel leggen. Dat zullen we in juli doen, tijdens de eerstvolgende begrotingsbesprekingen." 

Sociale zekerheid

Volgens Van Overtveldt is het logisch dat zijn partij daarbij niet aan belastingverhogingen, maar wel aan besparingen denkt. "Onze belastingdruk ligt nog altijd boven de 50 procent, wij zijn daarin wereldwijd een van de koplopers. Daarin nog verder gaan, zal zeker niet gebeuren."

Waar N-VA wil besparen, wil de minister nog niet kwijt. Maar hij bevestigt wel de woorden van zijn voorzitter Bart De Wever, die al in de richting van de sociale zekerheid wees. "Gezien het belang van de sociale zekerheid in de totale uitgaven is het moeilijk om niet ook daar te gaan kijken, als je 3 miljard euro wilt besparen."

Of het evenwicht effectief gehaald zal worden, durft Van Overtveldt niet te zeggen. Hij verwijst onder meer naar de "periode met twee opeenvolgende verkiezingen" die er zit aan te komen. Toch wil hij "ervoor knokken". "Het begrotingsevenwicht staat in het regeerakkoord. Ik hoop dat alle partijen zich daaraan willen houden."

Bekijk hier het volledige interview met Van Overtveldt in "De zevende dag":

Video player inladen...

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen