Nog miljoenen euro's aan subsidies beschikbaar om vrachtwagens veiliger en groener te maken 

Er zijn nog heel wat subsidies te verdelen voor transportbedrijven die hun vrachtwagenpark willen vergroenen en verkeersveiliger willen maken. Van de pot van 36 miljoen euro die de Vlaamse regering daarvoor vorig jaar vrijmaakte, is vandaag nog maar 11 miljoen euro verdeeld.

Midden 2017 lanceerde de Vlaamse regering subsidies voor transportbedrijven die extra investeren in groene en verkeersveilige vrachtwagens. De regering besliste daar jaarlijks 36 miljoen euro voor vrij te maken. 

Concreet kunnen transportbedrijven het geld gebruiken voor dodehoekcamera's, frontcamera's of alcoholsloten, en voor maatregelen die de impact op het milieu verkleinen, zoals roetfilters of investeringen die het brandstofverbruik doen dalen. Ook ingrepen die de impact op de leefomgeving verminderen, komen in aanmerking, waaronder geluidsarme banden en laadklappen. "Zo worden in de toekomst ook stille leveringen mogelijk in de vroege of late uurtjes van de dag", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Oproep voor kleine bedrijven

Weyts roept nu vooral kleine transportfirma's op om gebruik te maken van het geld. "We hebben een grote cultuur van kleine transportbedrijven, ook zij komen in aanmerking voor dit subsidiesysteem."

Transporteurs kunnen rekenen op een financiële steun die oploopt tot 80 procent van het totale investeringsbedrag. Omwille van Europese regelgeving mag het bedrag per onderneming wel maar maximum 100.000 euro bedragen over drie jaar.

Meest gelezen