Video player inladen...

Vlaamse regering maakt bijna miljoen euro vrij voor humanitaire hulp aan Palestijnse vluchtelingen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maakt de komende vier jaar in totaal 979.000 euro vrij voor UNRWA, het agentschap van de Verenigde Naties dat humanitaire hulp biedt aan de Palestijnse vluchtelingen, in kampen in de Palestijnse gebieden en in de regio. Dat agentschap staat onder zware financiële druk, omdat de Verenigde Staten hun bijdrage grotendeels hebben opgeschort.

Vorig jaar gaven de VS nog 360 miljoen dollar aan UNRWA, dit jaar blijft dat voorlopig beperkt tot 60 miljoen. Dat slaat een enorm gat in de werkingsmiddelen van het VN-agentschap. Directeur externe relaties Françoise Vanni was dan ook uiterst tevreden met het financieel engagement van de Vlaamse regering.

“Tot nu toe hebben we geen essentiële humanitaire programma’s moeten stoppen,” zei Vanni bij haar ontmoeting met Bourgeois in Jeruzalem. “Maar we bezuinigen nu geweldig op reiskosten en op de minder prioritaire activiteiten. En we weten niet hoe lang we nog kunnen werken. Of er nog geld zal zijn in september om een nieuw schooljaar te financieren, is nog lang niet zeker.”

UNRWA organiseert onderwijs voor een half miljoen kinderen, waarvan de helft in Gaza. Daarnaast gaan veel middelen naar gezondheidszorg en steeds meer ook naar voedselhulp. In Gaza krijgen meer dan een miljoen Palestijnen voedselhulp die door UNRWA betaald wordt.

“Het agentschap is van onschatbare waarde voor de menselijke ontwikkeling van de Palestijnse vluchtelingen,” zegt Geert Bourgeois. “Onder uiterst penibele omstandigheden tracht UNRWA ziekenhuizen en scholen open te houden. Zij leveren een belangrijke inspanning om Palestijnse jongeren weg te houden van radicalisering.”

Bourgeois heeft zaterdag en zondagochtend veel contacten gehad aan Palestijnse kant. Intussen is hij begonnen aan het Israëlische luik van zijn bezoek.

Bekijk hieronder de reportage van Bert De Vroey over het bezoek van Bourgeois aan de Palestijnse gebieden in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen