Video player inladen...

Armeens-Belgische violiste: "Niemand is bestand tegen vastberadenheid van Armeense volk"

Na wekenlang volksprotest beslist het Armeense parlement morgen over de toekomst van de voormalige Sovjetrepubliek. Violiste Anoush Terterian, Belgische van Armeense afkomst, ging mee de straat op en kijkt nu  verwachtingsvol uit naar naar de stemming in het parlement in Jerevan. 

Al bijna een maand lang komen tienduizenden Armeniërs op straat om te protesteren tegen Serj Sarkasian, die het land tien jaar lang als president leidde, en na een grondwetswijziging als premier verder aan de macht wou blijven. Het protest wierp vruchten af: op 23 april trad Sarkasian af. 

Nikol Pasjinjan, de enige kandidaat van de oppositie, was zijn gedoodverfde opvolger, maar bij een eerste stemming  wordt hij niet aanvaard door het parlement. Morgen wordt opnieuw gestemd. En dan zal het parlement niet anders kunnen doen zijn fiat geven, meent de Armeens-Belgische violiste Anoush Terterian. "De afgelopen dagen hebben aangetoond dat niemand bestand is tegen de vastberadenheid van het Armeense volk", zegt ze in "De afspraak".

Wij willen een land waar de wet regeert, niet een bepaalde maffia

Terterian is trouwens zelf mee gaan betogen in Jerevan. "We willen een land waar de wet regeert", vertolkt Terterian de mening van de betogers. "Niet een clan, een bepaalde maffia die zijn greep op het land wil houden." 

Het was ook niet de eerste keer dat ze deelnam aan de protestbeweging. Ook de voorbije jaren kwamen Armeniërs op straat tegen de regering. Bij een betoging in 2016 raakten Terterian en haar broer gewond toen de politie hardhandig optrad. Dat déze revolutie voorlopig zonder geweld verloopt, maakt haar bijzonder, zegt Terterian. "Deze fluwelen revolutie, is gebaseerd op liefde en samenwerking", zegt ze. "Terwijl haat en clashes vroeger de basis waren".   

Bekijk het gesprek met Anoush Terterian in "De afspraak":

Video player inladen...

Meest gelezen