khamenei.ir

"Iran kan in het nucleaire akkoord blijven, ook als de VS zich daaruit terugtrekken"

Volgens de Iraanse president Hassan Rouhani kan zijn land in het nucleaire akkoord van 2015 blijven, als de andere partners Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Rusland dat ook doen. Hij herhaalt dat Iran geen kernbom wil maken.

Tegen 12 mei moet de Amerikaanse president Donald Trump beslissen of zijn land uit het nucleaire akkoord van 2015 met Iran stapt of niet. Iedereen gaat ervan uit dat Trump de stekker uit dat akkoord zal trekken.

  • Iran had daarop gezegd dat het akkoord niet langer geldig is en dat controles op de nucleaire installaties in het land dus niet meer toegestaan zullen worden. Vandaag is president Hassan Rouhani daarop teruggekomen.

"Wij zijn klaar voor elk scenario", waarschuwde Rouhani, maar hij liet de mogelijkheid open dat Iran zich aan de bepalingen van het akkoord zal houden, ook als de VS zich daaruit terugtrekt. Voorwaarde is wel dat de andere landen die het ondertekend hebben (Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China) zich ook aan dat akkoord zullen houden.

Rouhani speelt het slim. Op die manier zou Washington zichzelf isoleren en kunnen de andere landen voortgaan met het afbouwen van de economische en diplomatieke sancties tegen Iran. Gezien de VS en Iran weinig handel drijven, zouden de overblijvende Amerikaanse sancties dan niet zo een grote impact hebben.

Onder dat akkoord dat in 2015 mee was gesloten door de Amerikaanse president Barack Obama, had Iran beloofd om controles van het Internationaal Atoomenergieagentschap op zijn nucleaire installaties toe te laten en zouden de mogelijkheden om uranium te verrijken beperkt worden. Een deel van het verrijkte uranium is intussen naar Rusland overgebracht.

Meest gelezen