9 maanden cel met uitstel voor jongeman die met laserpen op politiehelikopter scheen

Een 25-jarige Roemeen die in januari vanuit een bestelwagen met een laserpen op een politiehelikopter scheen, is schuldig bevonden aan verboden wapenbezit en het in gevaar brengen van het luchtverkeer. De jongeman krijgt 9 maanden cel met uitstel. 

In januari werden helikopterpiloten van de federale politie tijdens een vlucht in de buurt van de luchtmachtbasis van Melsbroek opgeschrikt door een laserlicht. Er werd vanaf de passagierszijde uit een bestelwagen op de helikopter geschenen. Met de hulp van patrouillewagens op de grond werden de bestelwagen en de twee inzittenden opgespoord. De Roemeen die vandaag terechtstond, ontkende alle betrokkenheid. Hij beweert dat hij aan het stuur zat en dat zijn compagnon de laserpen op de helikopter richtte. De Brusselse rechtbank vond deze verklaring ongeloofwaardig en veroordeelde de man. 

Het bezit van laserpennen is niet strafbaar. Zwakke lasers, zoals 'pointers' gebruikt bij presentaties, kunnen vrij verkregen worden door particulieren omdat zij in principe geen oogschade of blindheid kunnen veroorzaken. Zware lasers, zoals de 25-jarige man gebruikte, worden beschouwd als 'blindmakende' lasers. Zij vallen onder de verboden wapens in de Belgische wapenwet. 

Meest gelezen