Videospeler inladen...

Armand De Decker verdacht van corruptie, partijvoorzitter Chastel vraagt dat hij ontslag neemt

Minister van Staat Armand De Decker (MR) is in verdenking gesteld voor omkoping in het dossier rond de omstreden Oezbeekse zakenman Chodiev. Dat schrijft De Standaard en het bericht is bevestigd aan VRT NWS. MR-voorzitter Olivier Chastel vraagt intussen dat De Decker ontslag neemt uit al zijn mandaten. Anders wordt hij uit de partij gezet.

Een onderzoeksrechter in Bergen heeft beslist dat er genoeg aanwijzingen zijn dat de voormalige Senaatsvoorzitter De Decker zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping. Het gaat om een vorm van corruptie waarbij een ambtenaar tegen betaling zijn invloed gebruikt om de overheid tot een handeling aan te zetten.

Concreet gaat het om contacten met toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). De Decker zou De Clerck hebben benaderd om een minnelijke schikking voor zijn klant Chodiev te verkrijgen in een strafzaak. Stefaan De Clerck bevestigde eerder al dat Armand De Decker hem rechtstreeks benaderd had, als advocaat in een strafzaak van Chodiev.

Ereloon

De Decker kreeg voor zijn diensten 740.000 euro van Chodiev. Zelf blijft De Decker beweren dat hij in de zogenoemde Kazachgate-zaak enkel heeft gewerkt als advocaat van Chodiev en dat de 740.000 euro zijn ereloon was.

Dat De Decker in verdenking is gesteld, betekent dat hij op het einde van het onderzoek voor de raadkamer moet verschijnen. Die moet dan op haar beurt beslissen of hij naar de rechtbank wordt verwezen.

Ontslag

MR-voorzitter Olivier Chastel vraagt aan De Decker dat hij ontslag neemt uit al zijn mandaten. De Decker is op dit moment nog parlementslid in Brussel en gemeenteraadslid in Ukkel. Binnen de partij was De Decker al ontslagen uit al zijn interne functies.

Als De Decker niet zelf zijn ontslag neemt, zal hij onmiddellijk uit de partij worden gezet, meldt de partij in een persbericht.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen