Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Boris Johnson komt in Washington pleiten voor het Iraanse kernakkoord

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson hoopt VS-president Donald Trump te overtuigen om zich niet uit het kernakkoord met Iran terug te trekken. Er zijn zwakheden in het akkoord, maar die kunnen worden opgelost, maakt hij zich sterk.

Na de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel is Boris Johnson de derde belangrijke Europese leider die op een week tijd in Washington komt pleiten om het nucleaire akkoord uit 2015 met Iran dan toch niet op te zeggen. Er is haast bij, want uiterlijk op 12 mei zal president Donald Trump zijn beslissing daarover bekendmaken.

"Van alle opties die we hebben om te garanderen  dat Iran nooit een kernwapen zal verwerven, biedt dit akkoord de minste nadelen", liet Johnson optekenen in een interview met The New York Times. . Hij deelt de kritiek van president Trump dat er "zwakheden" in het akkoord staan, maar die kunnen worden opgelost, zei hij. Londen werkt daarbij erg nauw samen met Duitsland en Frankrijk om de VS te overtuigen.

Minister Johnson zal niet ontvangen worden door president Trump, maar wel door vicepresident Mike Pence en nationaal veiligheidsadviseur John Bolton. Hij zal ook zijn zegje komen doen op de zender Fox en dat weet u dat president Trump wellicht zal kijken.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Akkoord is gebouwd op leugens"

Of de Europese bondgenoten erin zullen slagen om de VS alsnog in een of ander akkoord met Iran te houden, is echter twijfelachtig, zeker na de onthullingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu enkele dagen geleden. Die liet toen een Iraans archief aan documenten over een geheim kernproject zien, al is niet duidelijk of dat project nog bestaat.

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is er alvast van overtuigd dat het Iraanse kernakkoord "gebaseerd is op leugens". Het opheffen van sancties tegen Iran zou dat land in staat stellen om geld binnen te rijven "voor wapens, terreur en onderdrukking in het Midden-Oosten", aldus Pompeo.

Onder het akkoord van 2015 heeft Iran beloofd om de voorraad verrijkt uranium drastisch te verminderen, evenals het aantal centrifuges voor de verrijking van uranium. Een deel van dat uranium is intussen verscheept naar Rusland. Ook hebben controleurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) de toestemming gekregen om inspecties uit te voeren van de Iraanse nucleaire sites en dat op korte termijn.

Meest gelezen