Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Breekt "oude krokodil" Mahathir het machtsmonopolie van zijn ex-partij in Maleisië?

De Maleisiërs trekken vandaag naar de stembus. De 92-jarige ex-premier Mahathir Mohamad is het boegbeeld van de oppositie in de stormloop tegen de aloude machtspartij die gewond is door een groot corruptieschandaal. Mahathir was jarenlang echter zelf de leider van die partij en van zijn land.

De inwoners van het Zuidoost-Aziatische land Maleisië kiezen vandaag een nieuw parlement. Doorgaans is dat een saaie bedoening, maar dit keer is de campagne opgefleurd door een enorm corruptieschandaal binnen de regering en door de zoveelste politieke bocht van de 92-jarige ex-premier en nu oppositieleider Mahathir Mohamad.

Die kleurrijke figuur neemt nooit een blad voor de mond en dat is nu niet anders: "Ik heb niet veel tijd meer om ons land herop te bouwen, misschien ook door fouten die ik zelf in het verleden gemaakt heb". Dat klopt, want tussen 1981 en 2003 leidde Mahathir zijn partij en land met harde hand op weg naar een indrukwekkende economische ontwikkeling. Voor kritiek was er echter geen plaats en Mahathir stak ook na zijn aftreden zijn minachting voor zijn opvolgers en partijgenoten niet onder stoelen of banken.

Vorig jaar brak hij met zijn oude partij, de UMNO, en werd Mahathir zowaar het kopstuk van de verenigde oppositie. Meer nog: hij sloot daarbij zelfs een alliantie met Anwar Ibrahim, die hij eerder tot opvolger had gebombardeerd, maar die daarna in ongenade viel en in de gevangenis belandde. Mahathir en Ibrahim hebben nu de plooien gladgestreken en trekken in de aanval tegen de verzwakte regering.

Het imago van premier Najib Razak is aangetast door het 1MDB-schandaal. Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Corruptieschandaal 1MDB heeft regering ondermijnd

Huidig premier Najib Razak is dan wel minder welbespraakt dan Mahathir, hij heeft het machtige politiek apparaat van de United Malays National Organisation (UMNO) achter zich, de nationalistische partij die Maleisië onafgebroken regeert sinds de onafhankelijkheid in 1957.

Premier Najib is echter sinds kort aangeschoten wild door een enorm corruptieschandaal, waarbij hij zelf genoemd wordt. Het draait rond 1MDB, een overheidsfonds dat in 2009 door Najib was opgezet om de hoofdstad Kuala Lumpur uit te bouwen tot een regionaal financieel centrum. Dat fonds is echter in financiële problemen gekomen en 700 miljoen dollar uit 1MDB zou via Saudi-Arabië terechtgekomen zijn bij de premier zelf. In de Verenigde Staten, Singapore en Zwitserland zijn er gerechtelijke onderzoeken gestart naar fraude bij 1MDB.

Veel Maleisiërs zijn de corruptie in hun land grondig beu, maar toch wil dat niet zeggen dat de regeringspartij ten val komt. Zo is het kiessysteem onlangs hervormd om de UMNO meer kansen te geven en controleert de regering de media scherp, vooral dan als het gaat om het 1MDB-schandaal.

Bovendien speelt premier Najib -net zoals Mahathir eerder- de kaart van de "stabiliteit" uit. Dat ligt gevoelig in een land waar 60% van de bewoners moslims van Maleise afkomst zijn en de overigen Chinezen en Indiërs. De Maleise bevolking houdt echter de politieke touwtjes in handen en er is altijd de vrees voor een herhaling van de etnische rellen uit de jaren 60.

Maleisië -gelegen tussen Thailand en Singapore- is een van de meest ontwikkelde landen in Zuidoost-Azië en telt 32 miljoen inwoners. Ook de noordkust van Borneo hoort bij Maleisië.

De hoofdstad Kuala Lumpur is een financieel centrum in Zuidoost-Azië. Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.