Videospeler inladen...

Staking opvoedingssector opgeschort na belofte extra personeel

De staking bij de opvoedingssector is opgeschort na het overleg met Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Volgens de opvoeders komt er alsmaar meer agressie voor bij de jongeren én hun ouders. Minister Vandeurzen belooft extra personeel. 

De jeugdzorg en de gehandicaptenzorg voerden deze voormiddag actie voor het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. De opvoeders wilden de toenemende agressie bij de jongeren én hun ouders aankaarten. De acties begonnen bij vijf instellingen van de Broeders van Liefde, maar breidden uit.

"Het is een probleem van heel de opvoedingssector", zei Fatiha Dahmani, sectorverantwoordelijke voor opvoeders bij de christelijke vakbond ACV vanochtend bij het proces. "Een opvoeder voor een groep van tien jongeren met verschillende problemen en zorgvragen. Dat is niet houdbaar."

Minister Vandeurzen toont begrip voor de situatie en belooft 130 voltijdse werkkrachten op korte termijn. Mogelijk wordt dat aantal via een bijdrage van de sociale partners nog aangevuld met ongeveer 70 voltijdse banen, wat zou neerkomen op een totaal van 200 extra jobs. Op lange termijn wil de minister de sector herstructureren naar een integrale jeugdzorg met zorg op maat.

 De sector Jongerenwelzijn kan rekenen op 2,5 miljoen euro aan bijkomende middelen voor de versterking van de personeelsnorm, goed voor ongeveer 50 voltijdse jobs. Door de toegevingen schorten de opvoeders hun acties op.

Eten in shiften

Sara Dierckens, opvoedster bij de Broeders van Liefde, ziet hoe agressie de dagtaken domineert. "We zijn eigenlijk beschermers geworden, van onze bewoners en van onszelf. Opvoeden, of gewoon er zijn voor onze bewoners, wordt naar de achtergrond verdrongen." Bewoners in haar instelling eten tegenwoordig in shiften door de toegenomen agressie. "Zodra er iemand begon te roepen, vluchtte er iemand anders weg."

Een begeleider die er alleen voorstaat met een leefgroep van 12 tot 14 jongeren, dat is vragen om problemen

"Het is een vaststelling die al jaren loopt. De incidenten komen niet meer sporadisch voor: het is een continu gegeven. Het gaat om verbale agressie (van verwijten tot achtervolgingen), maar ook om fysieke agressie (kloppen, slaan, bijten, krabben)", vertelt Piet Van de Walle van de christelijke vakbond LBC in "De ochtend".

Als oorzaken ziet Van de Walle de grote mix van de jongeren en de té grote groepen in de instellingen. "Jongeren met autisme, of autisme plus een bindingsstoornis, of in combinatie met een beperking, en jongeren geplaatst door de rechter,... die zitten allemaal bij elkaar. Als een begeleider er alleen voorstaat met een leefgroep van 12 tot 14 jongeren, dat is vragen om problemen."

Personen met handicap

In overleg met de sociale partners loopt ook de eerste fase van de gelijkschakeling van de budgetten voor volwassen personen met een handicap, zegt Vandeurzen. "Dit betekent bijkomend 12,5 miljoen, samengesteld uit zowel uitbreidingsmiddelen, Sociale Maribel en de taxshift. Dit equivalent van 240 voltijdse banen zal verdeeld worden over de budgetten van de personen met een handicap die gebruiker zijn bij de betrokken voorzieningen."
 

VIDEO: De opvoeders in de jeugdzorg klagen dat ze met te weinig zijn om de jongeren nog de baas te kunnen. "Terzake" sprak met enkele opvoeders over de kwestie.

Videospeler inladen...

Meest gelezen